Muftija Dudić: Poštujmo mere i savete, čuvajmo sebe i naše voljene

Vesti 23. apr 202013:41 > 13:45
PIXSELL/Dalibor Urukalović

Muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Mevlud Dudić izjavio je danas da muslimanski vernici nastupajući Ramazan dočekuju u nesvakidašnjoj atmosferi zbog pandemije virusa COVID-19 iz koje bi svi trebalo da izvuku pouku i preispitaju se u čemu smo zatajili.

„Smatramo ovo stanje odrazom i dokazom ljudske nemoći pred Alahovom odredbom i htenjem, te nastojimo izvući pouke koje nam Gospodar svetova šalje sa ovim sitnim i nevidljivim opominjačem“, rekao je Dudić u obraćanju vernicima.

Ramazan, mesec posta za muslimane, počinje u petak, 24. aprila i završava se u subotu, 23. maja.

Muftija je ocenio da je pandemija vernicima onemogućila odlazak u džamije, ali da je obavljanje verskih dužnosti kod kuća muslimanima pružena prilika da se približe porodicama.

Kako je naglasio, „napokon će iftari (prvi obrok posle dnevnog posta) u kućama zameniti restoranska okupljanja, koja su u zadnje vreme uzela maha, ali i odnela sreću iz naših domova, kao i porodičnu iftarsku radost“.

Muftija je pozvao vernike da podrže akcije Centra Islamske zajednice za humanitarni rad, naglašavajući da je „Ramazan sreća i spas za čoveka koji želi da usreći i spasi drugog čoveka“.

„Pozivam Vas na strpljenje i oprez dok traje vanredno stanje, da kao pravi vernici shvatimo život i zdravlje koji su nam darovani, da poštujemo odluke i savete Kriznog štaba Mešihata Islamske zajednice i nadležnih državnih organa, da čuvajući sebe čuvamo i naše voljene, jer ćemo samo na taj način sprečiti dalje širenje ovog virusa i učiniti da se što pre okupimo u našim džamijama“, naglasio je Dudić.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.