Savetnik premijera Kosova podneo ostavku zbog optužnice

Vesti 23. apr 202014:52 > 14:58
Izvor: N1

Savetnik premijera i direktor Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova Nenad Rašić podneo je ostavku, jer je Specijalno tužilaštvo Kosova protiv njega podiglo optužnicu zbog slučaja privatizacije KEDS-a (Kosovska distributivna mreža).

Na konferenciji za novinare, Rašić je objasnio razloge podnošenja ostavke, dok je premijer Aljbin Kurti rekao da visoko ceni dosadašnji rad i aktivnosti Rašića i da je prihvatio njegovu ostavku, pošto su se oni uvek zalagali da za optužene nema mesta na javnim funkcijama.

Kurti je rekao da je i ovaj slučaj pokazao da su u „zarobljenoj“ državi Kosovo umesto glavnih odgovornih optužuju ljudi koji su bili u drugom ili trećem ešalonu vlasti Kosova. Rekao je i da za sada neće imenovati novog direktora Kancelarije za manjine. 

Rašić je zajedno sa još 13 drugih osoba, od kojih su on, kao ministar rada i socijalnog staranja, i još trojica drugih ministara bili deo međuministarske radne grupe i da su glasali za privatizaciju u kojoj su, navodno, skrivajući od javnosti, privatizovali i četiri male hidroelektrane.

Privatizacija KEDS-a se dogodila 2013. godine, dok su optužnice povodom tog slučaja podignute pre dve nedelje.