Stojčić: Most Novi Beograd-Ada gotov 2022. godine

Vesti 25. apr 202008:51 > 09:05
Beoinfo

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić, koji je na svom Instagram nalogu objavio idejno rešenje za most koji će spajati Novi Beograd i Adu rekao je za RTS da se nada da će sledeće godine u drugoj polovini moći da se krene sa izvođenjem radova, a da bi do kraja 2022. godine most mogao da bude završen.

POVEZANE VESTI

Stojčić je gostujući na RTS rekao da je izrađen koncept mosta i da je predat Direkciji za građevinsko zemljište, koja će raspisati postupak za projektovanje, nakon toga i postupak za izvođenje, a radi se i plan detaljne regulacije za ovu lokaciju.

U pitanju je pešačko-biciklistički most koji će na Novom Beogradu izlaziti na ulicu Omladinskih brigada.

Prema Stojčićevim rečima, u septembru ili u oktobru na skuštinskom zasedanju će plan biti usvojen i nakon toga će Direkcija biti u mogućnosti da ima planski osnov da raspiše postupak za projektovanje i izgradnju. Potom sledi obezbeđivanje finansiranja mosta.

Beoinfo

„Nadamo se da ćemo sledeće godine u drugoj polovini moći da krenemo sa izvođenjem, realnije početkom 2022. da se krene sa izvođenjem i do kraja 2022. ćemo izvršiti“, kaže Stojčić.

Ističe da je ovo je relativno mali most, širine šest metara, u smislu konstrukcije sve je lakše i jednostavnije i samim tim jeftinije.

Stari most prevaziđen

Govoreći o starom mostu, Stojčić kaže da je prevaziđen u svakom smislu jer je napravljen tokom Drugog svetskog rata.

„Mane su njegova širina, s obzirom na to da gradimo tunel od Ekonomskog fakulteta do Ulice despota Stefana, da mu je potreban most duplo većeg protoka, uz to ovde nemamo mogućnosti za pešačenje i biciklizam. Otprilike 2,5 puta veća širina će biti novog mosta u odnosu na ovaj danas“, rekao je urbanista.

Beoinfo

On kaže da će novi pešačko-biciklistički most koji će spajati Novi Beograd i Adu biti znatno jeftiniji, s obzirom na to da je oko pet miliona evra potrebno samo za uklanjanje starog savskog mosta.

„Kada ga uklonimo moramo da ga postavimo na neku deponiju, određenu lokaciju gde treba da se postavi, ukoliko bi se vraćao u neku funkciju saobraćajnu on bi morao da se potpuno rastavi i renovira, ponovo sastavi – to je iznos bar 50 do 60 odsto veći nego ovo što smo smislili“, rekao je Stojčić.

Dodaje da se stari most uklanja iz dva razloga. Jedan je taj što je pod njim međunarodni plovni put i da postoji preporuka da se uklone sve prepreke. Drugi razlog je, kako kaže, funkionisanje grada.

„U ovom trenutku ima oko 650.000 automobila što je veliki broj za ovakvu infrastrukturu – znači da moramo da gradimo mostove“, rekao je Stojčić.

Kaže da je most nama važan kao deo istorije Beograda, ali je sigurno da neće biti uništen.

Prošle godine je organizovana anketa šta će biti sa mostom i jedan od predloga je bio da se premesti u park Ušće. Stojčić kaže da postoji radna grupa Vlade pa će i to biti na dnevnom redu.