N1 u crvenoj zoni KBC Zvezdara – kako izgleda radni dan u najvećoj Covid bolnici

Vesti 25. apr 202018:29 > 19:25
N1

Gradska bolnica Zvezdara, krajem marta, odlučeno je, biće Covid bolnica. Za nekoliko dana, postala je najveća bolnica za lečenje obolelih od Kovid-19 u Srbiji. Ekipa N1 bila je u crvenoj zoni te bolnice.

Za samo nekoliko dana lekari koji se nikada nisu susreli sa infektivnim bolestima, postali su prva linija odbrane od Covid- 19. Svi njihovi pacijenti imaju koronavirus, neko težu, neko lakšu upalu pluća.

POVEZANE VESTI:

„Mi smo prvu zgradu napunili za tri dana i već 3. aprila počela je da se puni i Preševska“, navodi doktorka Teodora Beljić Živković.

U Preševskoj su najteže oboleli. Na respiratorima. Predintezivna nega, gde pacijentima svakog momenta stanje može da se pogorša ili poboljša, ima nekoliko stotina pacijenata. Iz spoljnog sveta, takozvane zelene zone, do crvene gde su pacijenti, stiže se preko žute. U njoj se u deset koraka oblači zaštitna oprema.

„Ja pomažem svojim kolegama da se obuku, to traje od 7 do 10 minuta“, objašnjava sestra Nadica Jakobac.

Skafandere nose samo oni koji rade sa pacijentima intezivne nege. Za sve ostale rezervisan je najlonski pončo.

Sa po dve maske, kape, dva para kaljača, vizirom, mantilom i pončom ,tek se može u crvenu zonu. Ko uđe u crvenu zonu, ostaje pod katancem, dokle god ne bude zatražio da izađe, ovo je radi bezbednosti svih onih koji su spolja i eventualno bi bez opreme ušli unutra. 

Stepenište, hodnici, deluju prazno, a bolnica je puna. Pacijenti su najviše u svojim sobama. To su njihovi saveznici u ovoj borbi, kaže profesorka Beljić Živković i podseća da su na početku epidemije svi postavljali isto pitanje.

„Što ja ne idem kući? Sada su shvatili da lečimo prema protokolima i da njihov ostanak zavisi od rendgena, laboratorije, brisa, da može da bude super ali je pozitivan i zarazan, ili je negativan, a ima upalu pluća“, navodi profesorka Beljić Živković. 

U zaštitnim odelima, medicinski radnici provode po osam sati. 

„Nema jela, nema pića, nema toaleta, može neko da napravi pauzu i izađe, ali evo mi do sada nismo izlazili“. kaže medicinska sestra Dragana Čomić. 

Svlačenje traje duže nego oblačenje. Najrizičnije je svući sa sebe kontaminiranu opremu.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.