SzS: Bojkot sednice i ocena ustavnosti vanrednog stanja, protest u četvrtak

Vesti 27. apr 202012:35 > 12:38
N1

Savez za Srbiju (SzS) i opozicija koja je najavila bojkot izbora neće prisustvovati sutrašnjoj sednici Skupštine Srbije jer bi time podržali kršenje Ustava, a predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović najavio je da će tražiti i ocenu ustavnosti vanrednog stanja.

Poslanici će ispred Skupštine u četvrtak u 18 sati održati protest protiv neustavnog uvođenja vanrednog stanja i mera zatvaranja građana Srbije, a Veselinović je istakao da na taj protest ne pozivaju građane.

N1

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je da će opozicija biti prisutna u holu Skupštine Srbije tokom sednice, dok je poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao da oni ne žele da učestvuju u sednici Skupštine Srbije, jer je ona farsa i predstava.

Aleksić je rekao da je način na koji je sazvana sednica Skupštine Srbije dokaz da je Skupština u službi Vlade Srbije i da je sve obrnuto – „umesto da parlament kontroliše Vladu, on servisira Vladu i predsednika“.

N1

Lutovac je rekao da će parlament služiti tome da se potvrde odluke jednog čoveka i da se pokazuje da je odluka SZS da bojkotuje parlament ispravna.

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je da su predsednik i premijerka prekršili Ustav i da će SZS u četvrtak u 18 časova protestovati ispred Skupštine Srbije protiv ponovnog zatvaranja građana „četiri dana u četiri zida“.

„Predsednik države, premijerka i predsednica Skupštine izvršili su državni udar. Ovaj trojni pakt prekršio je Ustav, ukinuo Skupštinu i protivustavno uveo vanredno stanje. Nakon toga je usledilo kršenje ljudskih prava, hapšenje, skandalozno suđenje preko interneta i slanje u zatvor više hiljada ljudi, zavođenje totalne medijske torture i zloupotreba vanrednog stanja u najsramnije predizborne svrhe“, naveo je Obradović.

N1

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić ocenio je da „Vučić nije izbegao da uspostavi viši nivo nenormalnosti u društvu tokom vanrednog stanja“ i istakao da je u čitavom regionu broj umrlih manji nego u Srbiji. „Primenjuju se mere restrikcije života, ljudi se ostavljaju danima u kućama, penzionerima se ne dozvoljava da na dostojanstven način brane svoj život, sve mere su apsolutno neprimerene postojećoj situaciji, a rezultati su najgori u regionu“, naveo je Tadić.

Poručio je da niko iz postojećeg režima neće izbeći podvlačenje crte zbog kršenja zakon i ugražavanja ljudskih sloboda.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović kazao je da PSG ima stav da treba prisustvovati toj sednici Skupštine, ali da taj pokret nije parlamentarna stranka i da zato poštuje jedinstveni stav opozicije.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je sazvala prvu sednicu Skupštine Srbije u vreme vanrednog stanja za utorak. Na dnevnom redu su potvrđivanje uvođenja vanrednog stanja i odredbi donetih tokom vanrednog stanja.