U Nišu radnici Jure ponovo nezadovoljni uslovima rada

Vesti 27. apr 202015:37 > 15:44
N1

Radnici niškog pogona "Jure" od petka su ponovo na radnim mestima, a u Udruženom sindikatu Srbije "Sloga" tvrde da poslodavac ponovo ne poštuje mere koje imaju za cilj sprečavanje širenja epidemije koronavirusa.

Poverenik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ iz Niša Bratislav Ilić kazao je da su se zaposleni žalili sindikatu na gužvu u autobusima kojim se prevoze do posla i na broj radnika u pogonu.

„Radnici ističu da u autobusima ne mogu da poštuju preporučeno odstojanje jer ih je mnogo. Kažu da se prevoze kao ‘sardine’. Takođe kažu da ih je juče u pogonu bilo 500, a trebalo je da ih bude maksimalno 110“, rekao je Ilić.

On je podsetio da je zaključkom gradskog Štaba za vanredne situacije poslodavcima dozvoljeno da imaju maksimalno 50 radnika u jednoj smeni na 5.000 kvadrata, uz rastojanje od dva metra između radnika, uz obavezno nošenje zaštitne opreme.

„Jura to nije poštovala za vikend znajući sigurno da inspektori rade samo radnim danima“, izjavio je Ilić.

Prema njegovim rečima, taj sindikat svakodnevno dobija primedbe radnika čiji poslodavci ne poštuju zakonom propisana prava radnika, kao ni mere koje su donete nakon uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa.

U Nišu su danas ponovo otvoreni frizerski saloni i teretane, kao i sve pijace, uključujući i veliku pijacu kod Tvrđave za koju su iz „Tržnice“ agenciji Beta kazali prošle nedelje da neće biti otvarana sigurno pre 6. maja zbog straha od gužvi.

Za razliku od frizerskih salona u kojima su zaposleni imali pune ruke posla od ranog jutra, teretane su bile prazne ili tek sa po kojim korisnikom. Redovi ispred prodavnica, banaka i apoteka, postali su već uobičajena slika u Nišu, a najduži red danas je bio ispred zgrade Elektrodristribucije gde su građani čekali u proseku po sat vremena da bi platili struju ili prijavili stanje strujomera.

Građani su kazali da redova ispred Elektrodistribucije ima i kad nije vanredno stanje, a sada posebno, zbog nedovoljnog broja šaltera koji rade i ograničenog broja ljudi koji se istovremeno mogu da nađu u šalter sali.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.