Inspekcija rada tvrdi da nema propusta u Juri, sindikat demantuje

Vesti 28. apr 202009:21 > 09:25
N1/ Milan Nikić

Korporacija Jura je ispoštovala sve mere koje su u nadležnosti Inspekcije rada, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Predstavnik sindikata "Nezavisnost" u toj fabrici demantuje da nema propusta, naglašavajući da nije ispoštovan dogovor o broju radnika, koji sada rade na malom odstojanju.

Posle tri dana od ulaska republičkih inspektora rada u Jurine fabrike u Leskovcu, Nišu i Rači kragujevačkoj, a zbog prijave radnika i sindikata da poslovodstvo južnokorejske automobilske korporacije Jura ne poštuje dogovor da tokom epidemije bude angažovano 40 odsto radnika u pogonima, na sajtu nadležnog ministarstva osvanula je informacija u jednoj rečenici:

„Povodom prijava da se u kompaniji  „YURA Corporation doo“ ne poštuju pravila i mere u ingerenciji Inspekcije rada, a usled vanrednog stanja u zemlji, izazvanog virusom COVID-19, izvršena su tri vanredna inspekcijska nadzora u proizvodnim pogonima u Nišu, Leskovcu i Rači, tokom kojih nisu utvrđeni propusti u nadležnosti inspekcije rada“.

Sindikat Jure u Rači demantuje da nema propusta u primeni dogovora sa poslovodstvom od 7. aprila.

„Poslovodstvo Jure ne poštuje dogovor od pre tri nedelje kada smo odbili da radimo zbog nedostatka socijalne distance u halama. Tada je, uz posredovanje račanskog Kriznog štaba, epidemiološkog tima kragujevačkog Instituta za javno zdravlje, koji je kontrolisao mere zaštite, i sindikata postignut dogovor o pojačanju zaštitnih mera od koronavirusa i da radi 40 odsto zaposlenih, u dve smene, bez radne subote“, kaže za N1 predsednik sindikata „Nezavisnost“ Jure u Rači Saša Marković.

Marković naglašava da sada rade sve tri smene po 290 ljudi, a treba 200 radnika da radi u smeni.

„Imamo dovoljno zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava i autobusa koji nas dovoze na posao, ali problem je što radnici u halama rade na malom rastojanju, u traci do trake. Dogovor sa direktorima Jure je bio da radi svaka druga traka“, naglašava Marković.

Račanski pogoni Jure proizvode kablove za električne i elektronske sklopove i urađaje za automobile koje južnokorejska KIA Motors proizvodi u svojoj jedinoj evropskoj fabrici u gradu Tjeplička na Vahu, u Slovačkoj.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.