Janjić: "Šerpa faktor" daje rezultate, parlament "u funkciji" zbog izbora

Vesti 28. apr 202009:26 > 09:28
N1

Glavni i odgovorni urednik Novinske agencije Beta Dragan Janjić kaže da akcija "Buka protiv diktature", ili "šerpa faktor", kako je nazvao, odnosno lupanje u šerpe svake večeri u 20.05h koje već par dana može da se čuje u Beogradu i drugim gradovima Srbije, već daje rezultate, jer Krizni štab preispituje svoje odluke o rigoroznim merama zabrane kretanja.

„Buka šerpama pokazala je da postoji akumulirano nezadovoljstvo i bes građana, što zbog vanrednog stanja, što zbog postupaka vladajuće garniture…Ne mislim da se lupanjem u šerpe može da promeni vlast, to je samo signal da postoji visok stepen nezadovoljstva, a da li će neko uspeti to zadovoljstvo da artikuliše, to je sad pitanje“, kazao je Janjić u Novom danu.

Savez za Srbiju (SzS) i opozicija koja je najavila bojkot izbora neće prisustvovati današnjoj sednici Skupštine Srbije jer bi time, kako kažuz, podržali kršenje Ustava, a predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović najavio je da će tražiti i ocenu ustavnosti vanrednog stanja.

POVEZANE VESTI

„Opoziciji nedostaje jasan i čvrst program“, kaže Janjić i dodaje da „ako opozicija planira samo da se zakači za ovo lupanje u šerpe, to neće biti dovoljno“.

Ove stranke opozicije najavile su i protest ispred Skupštine u četvrtak u 18 sati.

„Mogla je opozicija i ranije da pokrene neke procedure da bi ustavnost dovela u pitanje. Od toga zavisi kako će se postaviti Ustavni sud, koji ćuti, a ćutaće i dalje. Opozicija ako bi se vratila u Skupštinu, vratila bi se u goru situaciju, a opet, ako se ne vrati, ostaće i dalje marginalizovana. Možda je mogla da se vrati u parlament, kako bi tamo izgovorila ono što se sve ovo vreme ne čuje, jer vlast ima apsolutnu domanaciju u medijima tokom vanrednog stanja“, naglasio je Janjić.

Lupanje o šerpe, kaže, nije odgovor na pitanje koju političku opciju podržavate.

„Nije to sve isto. Vi imate situaciju da su ljudi stisnuti pretnjama, bolešću i oni se pitaju o postupcima i merama…Lupanje u šerpe nije pitanje koga podržavate, nego da li ste zadovoljni stanjem. Postoji jasna razlika između odgovora u anketama, prema kojim vladajuću garnitutu podržava oko 60 odsto građana, i ovog lupanja, a jasno je da alternativa nije ponudila dovoljno“, kaže Janjić.

Sednica parlamenta je, dodaje, nevažna tema, jer je nema na naslovnim stranama medija.

„Da parlament jeste važan ne biste mogli izbeći naslovne strane u danu kada on počinje da zaseda, a njih nema mnogo. zašto? Jer je parlament doveden u poziciju da bude ono telo koje će samo potvrditi ono što su funkcioneri i vlast već odlučili“, kaže urednik Bete.

Pritisak iz EU i procedure oko izbora

Na pitanje zašto se poslanici vraćaju u skupštinske klupe tek sada, skoro dva meseca nakon uvođenja vanrednog stanja, a mere zabrane okupljanja su još uvek na snazi, Janjić kaže da su dva razloga za to.

„Prvi razlog su oštre kritike koje dolaze iz zemalja Evropske unije. A drugi, po meni važniji, su naši izbori. Mislim da se vlastima žuri da održe izbore do letnje pauze, a to nije moguće kasnije, jer ipak, moraju da se ispoštuju neke procedure. Početak rada parlamenta vidim kao težnju da se te procedure odrade. Mislim da je to ono što tera vladajući blok da reaktivira parlament“, kazao je Janjić.

A činjenica je, kaže, da su se stvari tokom vanrednog stanja promenile za opoziciju na gore.

„Ukoliko su uslovi bili loši i pre ubođenja vanrednog stanja, onu su sada još neprihvatljiviji. Jer se u vanrednom stanju čuo glas samo jedne strane – vlasti, koje je to stanje iskoristila da vodi kampanju, ističući rezultate vlasti, predsednika Vučića“, rekao je Janjić.

Njega, s toga, ne čude istraživanja javnog mnjenja, koja, ako su tačna, kako kaže, pokazuju da je poverenje u vladu i Vučića poraslo.

„Meni je to logicno, jer birači u vanrednom stanju gledaju i slušaju ono što mogu, a jedino vlast mogu da čuju“, kazao je sagovornik N1.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.