Brnabić: Srbija pokazala odgovornost, primenila pametne mere protiv korone

Vesti 28. apr 202011:22 > 11:32
Tanjug/Tara Radovanović

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Skupštini Srbije da će danas pred poslanicima braniti stav da je Srbija imala pravovremene, pametne i svrsishodne mere, da je pokazala odgovornu državnu politiku uz preporuku struke i uspela da spreči eksponencijalni rast zaraze od koronavirusa.

„Od početka smo imali dva osnovna cilja, prvo da zaštitimo naš zdrav sistem i drugo da zaštitimo živote najstarijih sugradjana i hroničnih bolesnika“, rekla je Brnabić na prvoj sednici Skupštine od uvodjenja vanrednog stanja.

Ona je dodala da Srbija ima najmanju stopu smrtnosti u ovom delu Evrope od 1,9, a druga je po broju uradjenih testova.

POVEZANE VESTI

Premijerka je uporedila situaciju u Srbiji sa zemljama u kojima je kriza bila najveća, kao što su Italija i Španija i istakla da je Srbija zabranila okupljanja, zatvorila škole i granice pre nego što je zabeležen prvi smrtni slučaj u zemlji, dok su druge zemlje to činile po 12 ili 15 dana posle prvog smrtnog slučaja što je imalo velike posledice.

Brnabić je istakla da je Vlada kritikovana zbog uvodjenja vanrednog stanja i represivnih mera, rušenja institucija i kršenja ljudskih prava i dodala da je 27 evropskih država proglasilo vanredno stanje.

„Sad vidimo da smo na silaznoj putanji, još ne možemo da proglasimo pobedu nad virusom, ali mislimo da ćemo uskoro moći“, rekla je Brnabić.

Ona je zahvalila na pomoći Evropskoj Uniji, Kini, Rusiji, Ujedinjenim arapskim emiratima i svima koji su pomogli, nekoliko puta naročito je zahvalila svim zdravstvenim radnicima i kriznom štabu, a istakla je da država „nijedan resurs nije štedela u zaštiti gradjana“.

Tanjug/Tara Radovanović
Tanjug/Tara Radovanović
Tanjug/Tara Radovanović
Tanjug/Tara Radovanović
Tanjug/Tara Radovanović
Tanjug/Tara Radovanović

Premijerka je najavila da su u toku pripreme za vraćanje u normalno stanje do trenutka kada bude završena vakcina, a od 4. maja će početi epidemiološka studija o stanju zdravlja gradjana.

Govoreći o ekonomskim merama premijerka je istakla da „nikad nije čula tako jednoglasnu podršku merama namenjenih privredi kao što su ove koje predlaže krizni štab na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“.

„Mi smo izmedju sedam zemalja na svetu koje su za podršku privredi izdvojile iznad 10 odsto BDP-a. Pored Srbije to su SAD, Kina, Australija, Velika Britanija, Francuska i Nemačka. Ništa od toga ne bi bilo moguće da nije bilo fiskalne konsolidacije koja je počela u vreme kada je premijer bio Aleksandar Vučić“, rekla je Brnabić uz aplauz poslanika.

Današnjoj sednici skupštine prisustvuju i ministri Siniša Mali, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Zlatibor Lončar i Branislav Nedimović.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.