Lazović: Nije to "bukom", nego "svim dostupnim sredstvima protiv diktature"

Vesti 28. apr 202013:51 > 14:04
N1

Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd izjavio je u emisiji Studio N1 Live, govoreći akciji "Digni glas: Bukom protiv diktature" da su im dvojaka osećanja - zadovoljni su odzivom ljudi, ali nisu zadovoljni nezadovoljstvom ljudi. Lazović ističe da to nije "bukom protiv diktature", nego "svim dostupnim sredstvima protiv diktature".

Građani Beograda, Novog Sada, Niša i ostalih gradova u Srbiji u ponedeljak uveče su se na svojim balkonima i prozorima, nakon tradicionalnog aplauza za medicinske radnike koji se bore sa koronavirusom, povicima, zvižducima, trubama i lupanjem o šerpe pridružili akciji „Digni glas: Bukom protiv diktature“ na koju je pozvala inicijativa „Ne davimo Beograd“.

POVEZANE VESTI

Lazović kaže da to nije „bukom protiv diktature“, nego „svim dostupnim sredstvima protiv diktature“.

„Zatvoreni smo u svoje domove, nalazimo se u teškoj životnoj situaciji, koristimo sva sredstva u borbi protiv onoga što mislimo da je loše za našu državu, a to je očigledno otimanje države od strane političke elite SNS. Pozvali smo građane da iskažu svoje nezadovoljstvo. Da li će oni koji se sećaju devedesetih to uraditi šerpama i prisetiti se tog vremena, ili bukom, glasom, pištaljkama, trubama, mi mislimo da je sve opravdano. Pozivamo ljude da se uključe u ovu akciju nakon aplauza medicinskim radnicima. Pozivamo ljude da se uključe i u aplauz“, kaže Lazović.

Kako je rekao, dvojaka su osećanja – zadovoljni su odzivom ljudi, ali nisu zadovoljni nezadovoljstvom ljudi.

„Građani nemaju priliku da se izraze, nemaju priliku gde da kažu kako se osećaju, mislim da ljudima znači znaju da sa svojim komšijama mogu da podele kako se osećaju“, kaže on.

Govoreći o polemikama ko je pozvao na ovu akciju, rekao da je to samo govori da je „ova akcija značajna“.

„Mi ne izmišljamo toplu vodu, ne trudimo se da izmislimo, priznajemo da su brojne ideje bile kako se suprotstaviti ovoj diktaturi. Nije pitanje to, pitanje je možemo li da okupimo što veći broj ljudi, da budemo jedinstveni, da kažemo da Srbija ne dozvoljava uvođenje diktature“, kaže.

Mišljenja je da su već okupili dovoljan broj ljudi.

„Ako mislite da nismo, pozivam građane da pozovu svog prvog komšiju koji nije sa njima na prozoru, da mu objasne zašto živimo loše, da je posledica diktature da nema ko da vas leči, da nema mesta u vrtiću… To su posledice diktature, protiv toga se mi borimo, a to koliko traje policijski čas, i to je posledica, ali to je nešto što će proći, a ovo je nešto što će ostati“, kaže on.

Ključno u svemu tome je, kaže, „traženje kritične mase“.

„Pozivanje ljudi da se uključe, da se zajedno borimo, jer na taj način možemo da se izborimo protiv ovog sistema“, kaže on.

Govoreći o najavljenom protestu ispred Skupštine u četvrtak u 18h, kaže da misli da je to pre svega inicijativa vezana za narodne poslanike kojima nije omogućeno da u Skupštini rade svoj posao, za koji ih mi plaćamo.

„Mislim da je važno pokazati da Skupština ne funkcioniše. Ne pozivamo građane. Inicijativa Ne davimo Beograd nema poslanike, te ne učestvujemo na taj način, mislimo da je dobro da se čuje glas poslanika koji nisu u parlamentu, da pokažemo snagu građana koja nije prisutna u ovakvom parlamentu“, kaže Lazović.

Rekao je da sve vreme razmišljaju da li bi trebalo izaći na izbore ili ne.

„Jer želimo da izborima da pobedimo ovu vlast. Uslovi su se promenili na mnogo načina, čak i na gore, ostajemo pri ovoj odluci, smatramo da treba da bude zajednička, o njoj ćemo razogvarati sa svim političkim akterima. Ne davimo Beograd kao neko ko je ostvario dobar rezultat na izborima u Beogradu, mi jedva čekamo da izađemo na izbore, ono što je problem je što nema uslova da bude rezultata koji odgovaraju realnosti“, kaže.