Gajović: Nije naša nadležnost da zauzmemo stav po pitanju hapšenja novinarke

Vesti 28. apr 202017:59 > 18:01
N1

"Protiv Ane Lalić je Tužilaštvo odustalo od postupka, to je dovoljno priznanje i satisfakcija ko je u pravu. Ona ima pravo da priča o tome šta joj se događalo. Ja nisam zagovornik privođenja novinara, postoji lepši način da se stvari isteraju na čistac", rekao je gostujući u Danu uživo televizije N1 državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović.

On se osvrnuo na slučaj privođenja novinarke portala NovaS Ane Lalić, koja je optužena za širenje laži i izazivanje panike, da bi Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu potom odbacilo krivičnu prijavu protiv nje.

POVEZANE VESTI

Ipak, napominje da priznati grešku nije ništa strašno jer „ko radi taj i greši“, a podvlači da je sam protiv onih koji, kako kaže, kritikuju, a ne rade ništa i ne traže rešenja. Zato se državni sekretar zapitao zbog čega Ana Lalić problem sa zaštitnom opremom nije iznela na konferenciji za štampu, iako je poznato da je Lalić odgovore tražila od KCV i od pokrajinskog Sekretarijata za zdravstvo.

„To nije naša nadležnost da zauzmemo stav po pitanju hapšenja novinarke. Svakoga ko ne zna šta radi ministarstvo ja upućujem da sazna. Mi se bavimo normativom. Ne bavimo se krivičnim zakonikom, mi sprovodimo medijske zakone. U ovom slučaju mi imamo puno poverenje u državne institucije i ja sam kao državni sekretar čekao ishod. Svako moje dalje interesovanje za taj slučaj prestaje“, rekao je Gajović.

U nastavku je istakao da je izveštavanje o slučaju novinarke Ane Lalić politizacija jer ona nije uhapšena, već je privedena. „Hapšenje znači zadržavanje, a privođenje na informativni razgovor je nešto sasvim drugo. To ulazi u ulicu politizacije. Mnoge opozicione partije su se naslonile na taj događaj i to koriste“, kazao je Gajović.

„Osuđujem napade na novinarku N1“

Komenatrišući seksističke napade na društvenim mrežama na račun novinarke N1 Žakline Tatalović, Gajović kaže da mu nije jasan urednik tabloida koji to radi. „Nije mi jasno šta je njegov cilj, to nema veze sa javnim informisanjem. A mi smo svi na istom zadatku. Mi kao ministarstvo, i ja kao sekretar, osuđujemo svaki vid mizoginije i seksističkih ispada. Žaklina je to doživela i ja mogu da kažem da sam ne na njenoj strani, već da osuđujem svaki vid toga“, kazao je Gajović.

Na pitanje da li i ko treba da reaguje na „metode lečenja“ Covid-19 koje na televiziji sa nacionalnom frekvencijom promoviše njen vlasnik Željko Mitrović, Gajović odgovara da je to pre svega u nadležnosti REM-a koji bi o tome mogao da zauzme neki stav i da eventualno sankcioniše ono što nije u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima.

„Ja u njihovu nadležnost neću da ulazim“, poručio je državni sekretar. „Svako će jednog dana, posle svega što nas je snašlo, kada podvučemo crtu, svako će svoj krst morati da ponese“, zaključio je Gajović.

„Nišlije bile dobro informisane, sudeći po Tiodoroviću“

On se osvrnuo i na kritike da u Nišu nema dovoljno informacija o obolelima i preminulima i da nadležni ćute komentarom da „ako je i bilo zastoja ili nečega što nije kako treba to je bila greška jer građani moraju biti istinito informisani“. Lično smatra da su Nišlije bile „jako dobro informisane, sudeći po doktoru Tiodoroviću“, a u to da li je i ko u Nišu nadležan za saopštavanje informacija, i da li je to gradonačelnik, kaže, ne želi da ulazi.

Govoreći o izveštavanju tokom epidemije koronavirusa u Srbiji državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović ocenio je kao „korektno i sasvim solidno“.

„To pokazuje i disciplina koju su građani primenili na sebi, bili u izolaciji koliko je trebalo i koliko je policijski čast zahtevao. Mediji su odradili lavovski deo posla“, rekao je gost Dana uživo na N1 i dodao da su građani bili informisani i pod uticajem medija disciplinovano se poneli.

 Ipak, kako tvrdi, nisu svi mediji bili na visini zadatka, uz konstataciju da je to bilo i očekivano. „Kada to kažem, mislim na moje upozorenje od 12. marta, a to je da ćemo se suočiti sa lažnim vestima. Setimo se Sajma, da je tamo rečeno da je štrajk, da nema tople vode… to su sve bile lažne vesti na putu da uznemire javnost. Protiv lažnih vesti možemo se boriti samo istinom“, kazao je Gajović.

Dodao je da su se lažnim informacijama bavili pojedini mediji koji su, kako kaže, iskakali iz profesionalnog izveštavanja, ali ih nije poimence pominjao jer, tvrdi, to ne bi mogao sebi da dopusti kao državni sekretar.

Na pitanje zašto se Ministarstvo kulture i informisanja nije oglasilo povodom spornih slučajeva izveštavanja, Gajović navodi da to ministarstvo ima svoje nadležnosti i da se „ipak nalazimo u vanrednom stanju i da to moramo da imamo u vidu“.

Smatra i da formiranjem stručnog kriznog štaba postoji informisanost sa nivoa Vade Srbije, te da je to centar odakle je trebalo informisati i apelovati.