Štab: Rigorozna kontrola okupljanja više od dvoje, porast obolelih u Beogradu

Vesti 30. apr 202015:50 > 15:53
Tanjug / Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Članovi Kriznog štaba su na konferenciji za medije podsetili da je na snazi stroga zabrana okupljanja više od dve osobe na otvorenom i istakli da će ova mera tokom vikenda, kada će važiti zabrana kretanja kao radnim danima - od 18 sati, biti strogo kontrolisana. Direktor Infektivne klinike kliničkog centra Srbije Goran Stevanović je napomenuo da je u Beogradu zabeležen blagi rast novoobolelih, i dodao da glavni grad ponovo prednjači.

Članovi kriznog štaba su apelovali na građane da tokom vikenda izlaze samo ako moraju i da se pridržavaju socijalne distance i nose zaštitnu opremu.

„Ako ne budemo tako radili možemo da očekujemo da ćemo poništiti sve što je učinjeno do sada“, rekao je imunolog Srđa Janković.

POVEZANE VESTI

Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović kazao je da je Beograd kao najveći grad ujedno i najveći faktor za razbuktavanje bolesti i da je od 285 novoobolelih u poslednja 24 sata njih 90 iz Beograda, što je najviše u odnosu na ostale gradove. Stevanović objašnjava da je to i dalje ispod 5 posto testiranih u Beogradu, ali da predstavlja lagani porast i potvrđuje da je pored ublažavanja svih drugih mera, socijalna distanca i upotreba zaštitne opreme moraju da ostanu navike na kojima će se insistirati.

Govoreći o promeni prvobitne odluke da zabrana kretanja za prvomajske praznike traje od četvrtka u 18 do ponedeljka u 5 časova, pokrajinski sekretar za zdravstvo doktor Zoran Gojković kazao je da nije u pitanju kompromis, jer oko zdravlja nema kompromisa već da se pokušava da se nađe najbolje rešenje za sve.

On je rekao da su postojale razlike u okviru samog Kriznog štaba kakve mere je potrebno primeniti za prvomajske praznike i da su kliničari bili za maksimalno rigidne mere, dok su neki bili još liberalniji.

„Gledajući celokupnu epidemiološku situaciju da zadnja tri četiri dana imamo stalno ispod 5 posto zaraženih u odnosu na ukupan broj testiranih u tom trenutku, danas smo jednoglasno doneli ovu odluku jer smo i mi svi svesni da ovo jako dugo traje. Da moramo polako da ulazimo u normalne tokove života, ali gledajući našu kulturološku situaciju odlučili smo se da za 1. maj bude rigidna mera, subota i nedelja kao i danas, s tim što je i dalje neophodno pridržavati se mera distanciranja. Izlazimo iz faze izolacije i ulazimo u fazu lične odgovornosti pojedinačno“, objasnio je Gojković i apelovao još jednom na građane da za vikend izlaze napolje samo ako je neophodno.

Kada je u pitanju povratak dece i studenata u klupe, on je kazao da Krizni štab još nije doneo odluku o nastavku školske godine i da će se to analizirati u narednom periodu.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.