Janković: Podaci o ličnosti ne smeju se zloupotrebljavati, propusti nekažnjeni

Vesti 03. maj 202012:37 > 12:51
N1

Nikakvo vanredno stanje ne može da bude razlog za derogaciju propisa o zaštiti podataka o ličnosti, upozorava advokat i bivši zamenik zaštitnika građana Miloš Janković, dok novinarka Anđela Milivojević smatra da naše institucije ni inače nemaju svest o značaju zaštite ovih podataka.

POVEZANE VESTI

Ona je ukazala na nedavno otkriće SHARE fondacije da je informacioni sistem Covid 19 danima bio izložen neovlašćenom uvidu u podatke o testiranim, obolelim i građanima preminulim od koronavirusa.

To nije prvi događaj ove vrste, ocenila je ona i podsetila da se „jedan od najdrastičnijih slučajeva dogodio 2014, kada je više od pet miliona podataka, matičnih brojeva, imena i prezimena bilo dostupno onlajn“.

„Podatke Agencije za privatizaciju neko je stavio na Tviter i oni su tako kružili osam meseci“, napomenula je ona.

Milivojević je rekla da problem sa informacionim sistemom Covid 19 nije ni prvi u kojem je bilo nadležno Ministarstvo zdravlja.

Pomenula je, pri tome, slučaj curenja informacija o zdravstvenom stanju Jovanke Broz, kao i činjenicu da su podaci iz zdravstvenog kartona urednika jednog dnevnog lista stigli do jedne privatne televizije, u sklopu obračuna dva medijska magnata.

N1

„Ministar Zlatibor Lončar je već imao propuste i sad smo ponovo došli u situaciju da nas njegovo ministarstvo nije zaštitilo“, predočila je Milivojević.

Kako je primetila, ni u drugim situacijama nismo čuli da je neko snosio disciplinsku odgovornost, ili da je neki ministar podneo ostavku zbog otkrivanja podataka o ličnosti.

Ona, takođe, upozorava da lični podaci mogu biti zloupotrebljeni na različite načine, a da su posebno važne informacije o zdravlju,- kao nešto veoma intimno, o čijem bismo objavljivanju morali sami da odlučujemo. S druge strane, i Janković smatra da se, zbog nedostaka u radu insititucija, takvi slučajevi nikada ne ispitaju i da se nikada ne utvrdi ko je odgovoran.

On je rekao da su poslednji i svi prethodni slučajevi delimično rezultat tehničkih i organizacionih nedostataka, ali i propusta u radu rukovalaca podacima o lićnosti.

Janković, ipak, podseća da i sami građani ponekad nisu dovoljno oprezni, posebno kada na svoje telefone i računare instaliraju aplikacije, čiji vlasnici onda imaju pristup svim njihovim kontaktima, fotografijama, dokumentima, pretragama i svemu što duboko zalazi u intimu.

Kako je napomenuo, institucije mogu da razmenjuju podatke o građanima koje obrađuju, ali to mora da se radi striktno, pod određenim uslovima i uz saglasnost.

„Nedopustivo je ustupanje podataka organima javne vlasti, zarad ciljeva koji uopšte ne ulaze u svrhu prikupljanja tih podataka“, poručio je Janković.

Posebno je naglasio značaj informacija iz zdravstvenog kartona, vođenog u zdravstvenoj ustanovi. On je uveren da nosioci vlasti u Republici Srbiji „imaju sve podatke o nama“.

Ne govori „samo o ovom režimu, niti o prethodnom, ali ni o tome da su ti podaci dostupni samo vlastima“.

„Imajući u vidu koliko neodgovorno koristimo digitalne informacione tehnologije, oni su poznati i multinacionalnim kompanijama“, zaključio je Janković.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.