Nenadić: Agencija za borbu protiv korupcije da se oglasi povodom slučaja "Kisić"

Vesti 04. maj 202013:38 > 14:15
N1

Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbija, istakao je da bi, povodom pisanja BIRN-a o tome da su kompanije bliske Bojanu Kisiću dobile više od dvadeset ugovora sa javnim preduzećima i ministarstvima u vrednosti oko 26,8 miliona evra, trebalo da se oglasi Agencija za borbu protiv korupcije .

POVEZANE VESTI

„Naravno da je ovo što je objavljeno treba da interesuje institucije, a ne samo javnost. Mislim da je i ministarka dala dobar šlagvort za reakciju Agencije za borbu protiv korupcije, i možda bi bilo najprimerenije da Agencija za borbu protiv korupcije kaže da li je ovo o čemu se govori bilo predmet njihovih provera. Tako nešto je moguće, mada, po mišljenju je malo verovatno, zato što u sadašnjem pravnom okviru funkcioneri prijavljuju imovinu bračnih drugova, ali ne postoji automatizam o nabavkama i drugim procesima dogovaranja sa državom, a u kojima učestvuju firme braćnih drugova funkcionera“, navodi Nenadić.

Prema njegovim rečima, taj mehanizam postoji samo u slučaju da funkcioneri imaju značajan deo vlasništva u takvim firmama.

„Ovo što je BIRN objavio je niz fakata da je ova firma imala zaključene ugovore o javnim nabavkama, ali nije bilo analiza konkretnih slučajeva nabavki. Za sada ne postoji sumnja da je neki od tih poslova bio štetan za javne institucije. Sledeći korak, i ono što je možda najvažnije sa stanovišta zaštite javnog interesa, je da se vidi da li su te nabavke bile sprovedene tako da se nešto što je zaista potrebno nabavi, i da li su uslovi tih tendera bili takvi da nikoga ne diskriminišu“, istakao je Nenadić.

Dodaje da da je ono što bi mogao da bude signal za dalje provere činjenica da je bilo reč o nabavkama mahom gde je bila samo jedna firma ili konzorcijum.

„Trebalo bi da Uprava za javne nabavke vidi da li su tu stvari u redu, a naravno i Državna revizorska institucija bi mogla da se uključi u taj posao. Dakle, za sada nema konkretizovanih sumnji da su ugovori štetni, ali ovo sve treba da bude signal da se provere izvrše“, napominje Nenadić.

On kaže da je „Transparentnost Srbija“ istraživala u prethodnom periodu istraživala šta se dešava sa medijskim natpisima i kako tužilaštva po njima postupaju.

„Ti rezultati su poražavajući. Veoma često bi dobijali šture odgovore iz tužilaštva i kada bi odgovora uopšte bilo. I sama Agencija bi retko odgovarala, i veoma retko bi se dešavalo da se neki postupak pokrene“, rekao je Nenadić.