KRIK objavio fotografiju Danila Vučića sa Vidojevićem, Stefanović – crtanje mete

Vesti 05. maj 202017:42 > 18:18
N1

U sklopu teksta koji je KRIK, sa kolegama iz crnogorske Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i međunarodne novinarske organizacije Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), objavio o ratu škaljarskog i kavačkog klana, nalazi se i fotografija na kojoj se vidi sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Danilo, u društvu sa Aleksandrom Vidojevićem, koji se, po tvrdnjama KRIK-a, u policijskoj bazi vodi kao pripadnik kavačkog klana i jedan je od ključnih članova navijačke grupe "Janjičari".

KRIK u tekstu navodi da o bliskosti Vidojevića i Danila Vučića govore njihove zajedničke fotografije napravljene na različitim događajima i u različitim vremenskim periodima.

Tako su, podseća KRIK, 2018. zajedno navijali na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji, na utakmici koju je reprezentacija Srbije igrala protiv Kostarike. U januaru ove godine uslikani su u Banjaluci, na proslavi Dana Republike Srpske.

KRIK nije saopštio kada i u kom kontekstu je nastala fotografija koja je objavljena u poslednjem tekstu.

OCCRP/KRIK

Objavljivanje fotografije je izazvalo reakcije i pojedinih državnih zvaničnika.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u saopštenju je to ocenio kao „nezabeležen skandal“.

„Navikli smo i da u Srbiji pokušaji kriminalizacije i satanizacije, čak i članova porodica, ljudi iz vlasti budu sredstvo političke borbe opoziciji, ali stavljanje nečijeg deteta u kontekst ratova podzemlja je do sada nezabeležen skandal. Nažalost, sem što se radi o čistim izmišljotinama zarad diskreditacije, autori ovim lažima Danilu Vučiću stavljaju metu na čelo i dovode njegov život u opasnost“, rekao je Stefanović.

Oglasila se saopštenjem i predsednica Skupštine Maja Gojković koja je najoštrije osudila, kako je rekla, najnoviji napad na sina predsednika Republike Srbije, Danila i retorički postavila pitanje da li će sada svi oni koji su zaplakali zbog izmišljenih napada na decu Dragana Đilasa, ovog puta bar osuditi napad na decu Aleksandra Vučića.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je na Tviteru ocenila da je reč o tabloidnom novinarstvu i dvostrukim aršinima.

Kako prenose tabloidi, predsednik Aleksandar Vučić nije hteo da komentariše tekst KRIK-a, ponavljajući da će o svemu govoriti po ukidanju vanrednog stanja i dodao da je njegov životni moto borba, i da će se boriti za svu decu Srbije, ne samo za svoju.

Vučić je potom na svom Tviter nalogu objavio fotografiju sa sinom.

Glavni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović izjavio je da su na tekstu radili nekoliko meseci, da se Danilo Vučić pojavljuje samo u jednom segmentu, i da to nisu mogli da preskoče jer je, kaže, na slici sa „osobom koji je deo kavačkog klana i očigledno se druže“.

Dojčinović dodaje da nisu tempirali momenat objavljivanja i da je datum prolongiran zbog situacije sa koronavirusom.