Čanak: Kad se normalizuje situacija sa koronom raspisati nove izbore

Izbori 2020 06. maj 202013:50 > 13:52
N1

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je za N1 da će izbori 21. juna biti drugačiji od svih ostalih, ali da na njih treba izaći kako ne bi došlo do diskontuiteta, a po normalizaciji situacije sa pandemijom koronavirusa insistirati na raspisivanju novih izbora.

Čanak je rekao da ne zna kakav će biti rezultat predstojećih izbora, ali da zna da će oni biti drugačiji od svih izbora koji su do sada održani.

Ipak, odlagati izbore je, prema njegovom mišljenju, veoma riskantno zato se prekoričenjem roka dovodi u pitanje legitimitet i legalitet vlasti, i može doći do diskontuiteta vlasti.

„Ovo je nezgrapno, ali ako se ne održe sada izbori, ne znam kako ćemo da izađemo iz ovoga (…) Treba insistirati da čim se normalizuje situacija sa koronom da se izbori ponove“, poručio je Čanak.

Ocenio je i da je vanredno stanje uvedeno kršenjem Ustava, a da se u tom periodu videlo da nisu svi građani jednaki. Lider LSV podsetio je da je i predsednicu Vlade danas pitao ko su ljudi koji su se prethodnih dana peli na krovove zgrada za vreme policijskog časa i tamo palili baklje, i ko im je dao dozvolu za kretanje.

„Nije to pitanje baklji nego ravnopravnosti građana, jer zašto neko može da ima mogućnost kretanja, a neko ne, i po kom osnovu“, istakao je Čanak i podsetio da je za dobijanje dozvole za kretanje neophodan potpis i obrazloženje poslodavca. „Ko je njihovo poslodavac – to je ono što mene interesuje.“

Kazao je i da ne želi da govori o današnjem incidentu kada je Boško Obradović prekinuo sednicu parlamenta, jer je „te ljude koji čupaju kablove gledao kada je Šešelj dr Vojislav to radio pre više od 20 godina u istoj ovoj sali“.