I pokrajinski poslanici u klupama, usvojen rebalans budžeta Vojvodine

N1

Nakon republičkih, u skupštinske klupe vratili su su i pokrajinski poslanici. Skupština Vojvodine usvojila je rebalans budžeta, koji donosi umanjenje od 4,2 milijarde dinara. To je posledica umanjenih prihoda od poreza na dobit i zarade, a koji su izazvani merama Vlade Srbije za podršku privredi.

Kako javlja reporterka N1, najveće uštede su u dve oblasti – upravi za kapitalna ulaganja i poljoprivredi, iako se, podseća, ranije od predsednika Vlade Vojvodine moglo čuti da subvencije za poljoprivredu neće biti dirane, sada je toj oblasti uskraćeno više od 800 miliona dinara.

To je i bila najveća zamerka opozicionih stranaka, koji su upitali zašto se štedi u tim oblastima, kada je to bilo moguće na drugim stranama, a privreda i poljoprivreda su ključne. Zamerka je bila i što će Fond za šume imati nula dinara.

Vlast su takođe kritikovali što je utrošila milijardu dinara iz budžetske rezerve i želeli su da znaju na šta je taj novac otišao. Odgovor predsednika Vlade Igora Mirovića glasio je da je novac otišao za nabavku namirnica i higijenskih sredstava i da ništa nije nabavljano, a da nije imalo veze s epidemijom koronavirusa. Govoreći o Fondu za šume, Mirović je rekao da je delimično kriv, ali i zamerio lokalnim samouprava što se nisu javljale na konkurse za pošumljavanje.

Govoreći o raspodeli novca, što je ključna zamerka opozicije, Mirović kaže da je najviše sredstava skinuto u oblastima gde se i najviše troši.  

Rebalans budžeta su podržali poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, a predsednik Ištvan Pastor za N1 kaže da razumeju da su usled epidemije neke stavke morale da trpe.

Potvrdio je da će u ponedeljak raspisati pokrajinske izbore za 21. jun.