Sergej Trifunović potvrdio: PSG izlazi na izbore

N1

Lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović izjavio je na konferenciji za novinare da je PSG doneo odluku da učestvuje na izborima koji će se održati 21. juna.

„Apsolutno smo svesni da se nijedan segment u pogledu izbornih uslova nije promenio na bolje. Naprotiv, sve je šest puta gore. Ali izbori pod Aleksandrom Vučićem nikada neće biti fer“, rekao je Trifunović obrazlažući odluku.

On je dodao da su se od odluke o bojkotu značajno promenile okolnosti.

„Pandemija koronavirusa, vanredno stanje, nebouzdano divljanje vlasti pokazali su da diktaturu ne zaustavlja nedostatak legitimiteta već je potreban otpor svakog mogućeg pojedinca, u svakom trenutku i na svakom mestu“, rekao je on i aplaudirao za, kako kaže, to što sad radi Boško Obradović ispred Skupštine.

Trifunović je istakao da zna da u Srbiji živi mnogo časnih i pametnih ljudi koji ne žele da žive u ovakvom sistemu, ali ni da svoj život „potroše na ulicama“.

„Želimo da im ponudimo alternativu koja će politički artikulisati njihovo nezadovoljstvo i pružiti im nadu da Srbija može, mora i zaslužuje da bude normalna država“, rekao je Trifunović.

On je dodao da će se svim sredstvima truditi da parlamentu vrate godinama srozavan i ukaljavan ugled.

„Da, ući ćemo u taj svinjac, ali ćemo urlati u ime svih onih kojima svakog dana oduzimaju dostojanstvo, ali koje nema ko da čuje“, rekao je Trifunović.

Lider PSG je rekao da nije bilo lako doneti odluku ni o bojkotu izbora i da je interno glasanje tada pokazalo da je 52 odsto bilo za izlazak, a 48 odsto za bojkot.

„Kao predsednik sam presekao da je to bojkot zbog jedinstva opozicije. I dalje smatram da je jedinstvo opozicije bitno“, rekao je on.

Dodao je da ga za sve vreme „niko nikada nije ubedio šta to u bojkotu treba da se desi“.

„U bojkotu u pasivi ništa ne može da se desi“, ocenio je Trifunović.

Podsetimo, pojedini mediji su prethodnih dana objavili informaciju da je odluka o izlasku na izbore doneta, ali je ona tek danas zvanično potvrđena.

Lider PSG je sinoć prisustvovao sastanku koji je organizovao Savez za Srbiju (SzS) i na koji su bili pozvani svi koji su u januaru doneli odluku o bojkotu izbora.

Predsedavajući SzS Janko Veselinović je rekao za N1 da Savez „definitivno ostaje pri odluci da bojkotuje izbore“.

Šumadijska regija prekinula saradnju s PSG

Kragujevačka organizacija Šumadijska regija odlučila je da prekine saradnju sa Pokretom slobodnih građana posle odluke PSG da učestvuje na predstojećim izborima. Upravni odbor Šumadijske regije saopštio je da strateško partnerstvo sa PSG „više nije moguće“. 

„Ostajemo dosledni ranije donetim sopstvenim i odlukama Skupštine Šumadijske regije da je u Srbiji izborno pravo građana ugroženo i da ne postoje fer uslovi za demokratske izbore“, stoji u saopštenju. 

Ocenjuje se da je politička kriza u Srbiji „još dublja u odnosu na period pre uvođenja vanrednog stanja“ i da njegovo ukidanje „neće bitno uticati na stvaranje društvenog ambijenta za demokratske izbore“.