Fabrici osudio incident: Nijedan čin nasilja nije deo demokratije

Vesti 08. maj 202022:05 > 22:12
Izvor: N1

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici osudio je incident koji se danas dogodio ispred Skupštine Srbije, ocenivši da to "nije dobar znak" i nijedan čin nasilja nije deo demokratije. Rad treba da se odvija u parlamentu, rekao je Fabrici u emisiji "Oko" na RTS, govoreći o sukobu poslanika Dveri sa poslanicima Srpske napredne stranke, pre svega sa Marijanom Rističevićem.

POVEZANE VESTI

Kada govorimo o izborima, rekao je Fabrici, pitanje izbora je pitanje poverenja ljudi u izborni proces, da budu sigurni da će glasati i da će se njihov glas računati i napraviti neku razliku.

Organi vlasti su ti koji treba da obezbede pravičnost, transparetnost u izbornom procesu, a opozicija treba, po našem mišljenju, da učestvuje na izborima, da budu kritični prema vlastima, rekao je šef delegacije EU u Srbiji.

Fabrici je predočio da se demokratija ostvaruje kroz izbore, uz naglasak da ovo što se dogodilo u parlamentu više neće dešavati.

Osuđujemo čin nasilja, to nije demokratija, rekao je Fabrici koji ističe da se to dešava i u parlamentima u svetu, ali nije normalna stvar.

Fabrici je najavio da će Evropska komisija objaviti izveštaj o napretku Srbije u proteklih 12 meseci, ne želeći da komentariše ovonedeljni izveštaj Fridom hausa o Srbiji.

Izveštaj ima određeni kredibilitet, ali mi pravimo sopstvenu procenu i ne možemo da najavimo šta će biti u izveštaju kao rezultat promišljanja, rekao je Fabrici, uz napomenu da će Komisija izneti sopstveni stav o situaciji sa medijima.

„Izbori će biti test demokratije“

Na pitanje kakav je stav EU o najavi bojkota izbora, Fabrici je rekao da će izbori biti test demokratije u Srbiji.

Nemate drugi način da testirate demokratiju, nego kada dođu izbori i kako će se oni sprovesti. Mi smo i ranije rekli da uslovi za održavanje izbora moraju da se unaprede i godinama dajemo preporuke, kao i ODHIR, napomenuo je Fabrici i podsetio i na preporuke međupartijskog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Joksimović o incidentu i izborima

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da incident poslanika Dveri predstavlja uvođenje nasilja u politiku.

To nije pitanje političkog stila, ovo je uvođenje nasilja kao metoda političke borbe i očekujem da izveštaj Evropske komisije prepozna takvo ponašanje opozicije, istakla je Joksimović.

On je ocenila da će Medijska strategija, o kojoj se toliko govori, iznedriti zakone koji će doprineti uređenju medijskoj prostora.

Joksimović je ocenila da će izborni uslovi biti potpuno demokratski i u duhu pluralizma.

Mi, kao Srpska napredna stranka, smatramo da su izborni uslovi bolji i postoje svi elementi za fer i poštenu utakmicu i pozivamo sve da učestvuju na izborima, poručila je Joksimović.