Janjić: Izjava Bocan-Harčenka odudara od stava Rusije

Vesti 09. maj 202013:20 > 13:28
Fonet / Aleksandar Levajković

Direktor beogradskog Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kazao je da izjava ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka "odudara od stava Rusije" da će podržati svaku odluku Beograda u rešavanju kosovskog pitanja.

POVEZANE VESTI

Janjić je kazao da je stav Bocan-Harčenka o utvrđivanju nove rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, „već viđen“ i ocenio je da taj stav nije slučajno iznet na Dan Evrpope, koji se danas obeležava.

Prema njegovim rečima, takav scenario o promeni Rezolucije 1244 predstavlja podsticaj da Srbija napusti put ka Evropskoj uniji, čime bi, kako je naveo, „Rusija na veliko trgovala sa Amerikom“.

On je ocenio da u takvom scenariju ne vidi interes Srbije, već da on za Srbiju predstavlja opasnost na evropskom putu, kao i politički težak period i „ekonomsku katastrofu“, u kojoj, kako je ocenio, „ne bi mogla da pomogne Rusija“.

„Nije jasan iskreni stav Moskve, ako stav uopšte postoji, prema režimu Aleksandra Vučića“, kazao je Janjić i ocenio da izjava Bocan-Harčenka „ne izgleda kao stav podrške“.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da definitivno rešenje kosovskog pitanja treba da bude utvrđeno u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija donošenjem nove rezolucije koja bi zamenila važeću Rezoluciju 1244.

„Nepromenljiva pažnja SB UN prema kosovskoj tematici jedan je od preduslova regulisanja problema“, rekao je Bocan-Harčenko za današnje izdanje lista Politika.