Protest sa zahtevom odlaganja izbora, kolona demonstranata ispred RTS

Vesti 09. maj 202017:35 > 18:46
N1/ Aleksandar Cvrkotić

U toku je protest koji, drugi dan zaredom, organizuje pokret "Svetlo" nekadašnjeg člana Dveri Srđana Noga, a sa zahtevom da se odlože izbori. Protest je počeo oko 17h na Trgu Republike u Beogradu, a učesnici su se zatim uputili centralnim gradskim ulicama.

Kolona je otišla i do zgrade RTS.

Tokom jučerašnjeg protesta, učesnici su se prošetali od Trga do Narodne skupštine, gde se protest završio.

Nogo je ranije rekao za agenciju Beta da je zahtev protesta odlaganje izbora, najavljenih za 21. jun, uz ocenu „da se oni ne mogu održati“.

Traži se i formiranje „tehničke, prelazne vlade“ za period od šest do 12 meseci, da bi se „svim političkim učesnicima obezbedili ravnopravni uslovi za izbore“.

Među zahtevima je i da vlasti objave spisak birača u inostranstvu, spisak građana s dvojnim državljanstvom, da podaci o tome ko je glasao na izborima budu javni i dostupni, da se „omogući slobodan rad medijima“.

Večerašnji protest završen je šetnjom do RTS-a.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da „vlast dopušta da svi koriste pravo na skupove“, ali da učesnici tih skupova krše mere koje preporučuje struka. On je izjavio i da je cilj države da pokaže da se neće uplašiti onih koji žele da je uruše, te da nastoji da očuva demokratske vrednosti.

N1/ Aleksandar Cvrkotić