Tači: Očekujemo ukidanje viza Kosovu i status kandidata

Vesti 09. maj 202023:07 > 23:09
N1

Predsednik Kosova Hašim Tači izrazio je na Dan Evrope, 9. maja, očekivanje da će Evropska unija (EU) ukinuti vize i dodeliti Kosovu status kandidata za članstvo. Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti pozvao je Evropsku uniju da povede računa o Kosovu i Zapadnom Balkanu.

Tači je ocenio da se Kosovu nanosi nepravda zbog nedonošenja odluke o ukidanju viza.

„Svakog Dana Evrope mi na Kosovu iznova potvrđujemo svoju posvećenost evropskim i zapadnim integracijama. Kao i većina proevropskih naroda u regionu, očekujemo da će EU i države članice pokazati političku volju za ukidanje viza Kosovu i dodeljivanje statusa kandidata“, napisao je Tači na Tviteru.

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti podsetio je na Dan Evrope da su za postizanje mira potrebni pravda i odgovornost i pozvao Evropsku uniju da povede računa o Kosovu i Zapadnom Balkanu.

U čestitki povodom Dana Evrope Kurti je naveo da ne bi došlo do pomirenja u Evropi da nije bilo Nirnberških suđenja i klečanja Vilija Branta.

„Istorija je dugačak niz teških lekcija, ali možda je najvažniji deo lekcije da mir zahteva i pravdu i odgovornost“, naveo je kosovski premijer.

„Gledamo u Evropsku uniju. EU mora voditi računa o nama. Zapadni Balkan i EU su ekonomski, geopolitički, istorijski i kulturološki veoma važni jedni drugima. Evropski napredak zavisi zavisi od shvatanja toga“, poručio je Kurti.