Javni beležnici ponovo rade u redovnom režimu, počinje i overa potpisa

Vesti 14. maj 202014:15 > 14:17
N1

Javnobeležničke kancelarije širom Srbije ponovo rade u redovnom režimu od 9 do 17 časova, uključujući i izlaske na teren, a počeo je i prijem zahteva za sprovođenje overe potpisa birača, saopštila je ta komora.

Overa potpisa, rukopisa i prepisa, kao i pre vanrednog stanja, obavljaju se bez prethodnog zakazivanja, izuzimajući overe potpisa birača.

Službene radnje solemnizacije ugovora i sačinjavanje javnobeležničkih zapisa se zakazuju kao i pre epidemije, a na stranke se apeluje da dokumentaciju, kada je god to moguće, šalju elektronskom poštom, kao i da u kancelariju direktno pristupaju samo stranke koje učestvuju u postupku.

Beležnici su počeli ponovo da zakazuju ročišta u postupcima sačinjavanja smrtovnica, raspravljanja zaostavštine i drugim vanparničnim postupcima, koje javnim beležnicima poveravaju sudovi.

Za overu potpisa birača kod javnog beležnika, stranke treba da podnesu zahtev sa tačno označenim mestom i datumom obavljanja overe.

Prostorije u kojima će se obavljati overa potpisa moraju da ispunjavaju minimum uslova kako bi se obezbedilo zakonito i kvalitetno obavljanje ovog beležničkog posla.