Đukanović kaže da EU prati zbivanja, Vučićević ne očekuje ozbiljnije angažovanje

Vesti 14. maj 202017:53 > 18:14
Tanjug/Tara Radovanović

Dragan Đukanović iz centra za spoljnu politiku smatra da je do ovih izbora nerealno da očekujemo neku misiju EU. "Ne možemo da očekujemo pomoć uvek kada treba, kada treba da ublažimo posledice pandemije, kada treba da utiče na unutrašnje podele, a da nemamo dovoljno jasan unutrašnji konsenzus oko prozapadne politike", kaže. Dušan Vučićević sa FPN, pak, ne očekujem ozbiljnije angažovanje. "Nije baš da dobijamo dobre signale od evropskih zvaničnika, osim povremene zabrinutosti za situaciju, bez nekog ozbiljnijeg angažovanja da se nešto promeni".

Vučićević je podsetio da je u prethodnom gostovanju rekao da „nije dovoljno lud da bi razumeo šta se dešava na srpskoj političkoj sceni“.

„Čini mi se da bi mi bila potrebna ozbiljna doza ludosti da razumem šta se dešava poslednjih dana. Ogroman broj različitih sukoba i trvenja uglavnom na opozicionom delu političkog spektra. Ne bih ulazio u ono što traži Boško Obradović, jer mi se čini da se i tu zahtevi smenjuju praktično svakodnevno, danas je izašao sa nekom dodatnom listom zahteva, za koju nisam siguran kako tačno glasi, traženo je da reaguje tužilaštvo u nekim drugim slučajevima, traženo je odlaganje izbora, ne verujem da će do toga doći, to je praktično nemoguće, osim ako se ne desi nešto čemu se ne nadamo, odnosno uvođenje ponovo vanrednog stanja“, kaže.

Veruje da su birači još više zbunjeni i praktično sluđeni.

N1

„Nisam siguran u kom pravcu ide zahtev da se izbori odlože, da li se i dalje insistira na leks specijalisu ili nekim durgim rešenjima. Nisam bio pristalica leks specijalisa kojim bi izbori bili odloženi, postoje neka rešenja koja bi možda mogla da budu prihvaćena, kao u Poljskoj na primer…“, kaže on.

Pomeranje izbora na jesen, smatra, „u svakom slučaju bi štetilo režimu“.

„Mada nisam siguran koliko bi doprinelo opoziciji, pošto ne verujem da bi se nešto ozbiljnije na toj strani spektra desilo da ih opozicija dočeka spremnija na jesen nego sada“, kaže on.

Đukanović kaže da se iz EU permanentno prate zbivanja koja se dešavaju kod nas.

„Unutrašnja dinamika odnosa, od samog starta EU nije bila za opcije poput bojkota. Signal od EU je da smatraju da što više proevropskih parlamentaraca treba da bude u Skupštini, neko ko se, ne samo deklarativno, nego i stvarno zalaže za ulazak Srbije u EU“, kaže Đukanović.

EU će, kaže Đukanović, svakako o stanju u Srbiji svoj stav izneti već u narednom periodičnom izveštaju u junu.

Vučićević kaže da „već duže vreme govorimo da je srpsko društvo duboko polarizovano“.

„Da je taj rascep sve dublji, da se dodatno kopa, a da se ništa ne radi na tome da se te dve stavri na bilo koji način pomire. Uvek odgovornost za stanje u društvu veću ima vlast, to treba da imamo u vidu. Posebno u ovoj situaciji gde i nemate, osim nekoliko opština i ne više od nekoliko mesnih zajednica, opoziciju koja ima moć da određene odluke donosi. Kada imate apsolutnu moć, imate apsolutnu odgovornost“, kaže on.

Kako je rekao, ne veruje da ćemo u skorije vreme imati ublažavanje tih podela.

„Ne deluje mi da je vlast spremna na bilo koju vrstu ustupka, skidanje noge sa gasa, već da insistira da sve što radi, radi brže, jače i bolje, makar to bio odgovor na štrajk glađu ili neku akciju opozicije koja će se pokrivati još besmislenijom akcijom koju će organizovati vlast“, kaže Vučićević.

N1

Đukanović smatra da je do ovih izbora nerealno da očekujemo neku misiju EU.

„Ne možemo da očekujemo od nje da nam pomogne uvek kada treba, kada treba da ublažimo posledice pandemije, kada treba da utiče na unutrašnje podele, a da nemamo dovoljno jasan unutrašnji konsenzus oko prozapadne politike“, kaže on.

Vučićević ističe da „ne očekuje ništa“.

„Nije baš da dobijamo dobre signale od evropskih zvaničnika, osim te povremene zabrinutosti za situaciju, bez nekog ozbiljnijeg angažovanja da se nešto promeni. Ne očekujem ozbiljnije angažovanje“, kaže on.

Dodaje da mu je njihova pozicija potpuno razumljiva.

„Njima je prioritet rešavanja statusa Kosova, a demokratija, institucije su u drugom planu. Nisam evroskeptik, jesam za Srbiju u EU, ali meni EU nije cilj po sebi, nego sredstvo da se od ove države napravi uređeno društvo sa jakim institucijama, nezavisnim pravosuđem… Normalna demokratska država sa vladavinom prava, a ja ne vidim da EU pokušava da utiče ozbiljnije, osim tih povremenih izveštaja, na stvari koje su meni kao građaninu ove zemlje važne, već da očekuje da se reši status Kosova, pa će onda možda biti prokativnija“, kaže Vučićević.

Govoreći o izborima, Vučićević kaže da je malo vremena ostalo za neku ozbiljniju kampanju.

„Pogotovo uz ova ograničenja koja će sprečiti određene vidove kampanje verovatno do samog kraja, ostalo je da vidimo ko će sa ovog opozicionog spektra izaći na izbore, deluje da PSG neće biti jedini akter. Ako govorimo o bojkotu kao nekoj organizovanoj i zajedničkoj akciji opozicije, recimo da je bojkot iz tog ugla mrtav, a kao organizovanja akcija nije bio ni živ, sada već više nije ni zajednička akcija opozicije“, kaže on.