Obradović: Druga faza reakcije vlasti – ignorisanje, tražimo 60 minuta na RTS

Vesti 15. maj 202011:06 > 13:12
N1

Ušli smo u drugu fazu našeg štrajka glađu, u prvoj je vlast pokušala da zabašuri naše zahteve i skrenu pažnju javnosti kontraštrajkom, kontramitingom, krivičnom prijavom, a sada su ušli u novu fazu potpunog prećutkivanja i ignorisanja naših zahteva i našeg postojanja ovde, rekao je lider Dveri Boško Obradović.

Obradović je danas nastavio šesti štrajk glađu ispred Narodne skupštine, a od pre tri dana u tom štrajku je i njegov stranački kolega, narodni poslanik Ivan Kostić. Oni su u četvrtak precizirali svoje zahteve kako bi se, kažu, stvorila normalna i demokratska atmosfera u društvu.

Obradović je izjavio da bi omogućavanje njemu i njegovom stranačkom kolegi Ivanu Kostiću da u šezdesetminutnoj emisiji uživo, na Radio televiziji Srbije, u večernjem terminu, obrazlože razloge za štrajk glađu, bio značajan korak u početku dijaloga i prevazilaženja političke krize.

Ako ovog koraka nema onda vidimo da je vlast spremna na sve samo da se ne bi čula druga strana, da građani ne bi mogli da čuju glas opozicije, rekao je Obradović.

„Sva četiri naša prva zahteva ne mogu da se ostvare ako se ne ostvari naš ključni, peti zahtev, koji se tiče konstruktivnog dijaloga između vlasti i opozicije, odlaganja izbora i dogovoroa o novom izbornom terminu koji bi bio sproveden uz slobodne i poštene izbore“, rekao je Obradović.

On je istakao da bi se tek odlaganjem izbora stekli uslovi da se i drugi njihovi zahtevi ispune. Ocenio je i da su „prva četiri zahteva test za vlast da pokaže svoje pravo lice“.

Obradović je rekao da u ovoj „drugoj fazi“ vlast pokušava da nađe „sto nekih načina da ih optuži za nešto.

„Ko zna šta će ta medijska mašinerija Bebe Popovića smisliti samo da se ne bi pričalo o naših pet zahteva. Sprečavaju i da nam bilo ko priđe, iako ljudi ovde dolaze do ograde, bilo je dirljivih trenutaka…“, dodao je.

Obradović i Kostić naveli su za N1 da nemaju za sada nikakvih zdravstvenih tegoba.

Oni su podsetili da su juče uputili dopis u kojem traže da tri izabrana lekara mogu da ih posete i dođu ili na poziv ili u preventivnu kontrolu, ali, kako su naveli, još uvek nemaju odgovor.

Govoreći o krivičnim prijavama zbog pretnji koje im stižu lično, porodicama, ili pokretu, Obradović je rekao da prijava nije podneta samo zbog pretnji osobe koja je sinoć uhapšena, već i zbog drugih pretnji.