Vojska Srbije počela obezbeđivanje prihvatnih centara za migrante u Šidu

Izvor: N1

Vojska Srbije počela je obezbeđenje prihvatnih centara na teritoriji Opštine Šid, radi pružanja pomoći Ministarstvu unutrašnjih poslova, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Jedinice Vojske Srbije rapoređene su na obezbeđenju Prihvatnog centra „Adaševci“, a u toku je raspoređivanje jedinica na zadacima obezbeđenja preostala dva prihvatna centra u Šidu – „Principovac“ i „Šid – Stanica“. 

PROČITAJTE I:

Kako se navodi u saopštenju, Vojska Srbije će izvršavati naređenja i preduzimati sve mere u skladu sa zakonom i Pravilom službe.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je upotrebu dela snaga Vojske Srbije na teritoriji Opštine Šid radi pružanja pomoći Ministarstvu unutrašnjih poslova u obezbeđenju centara za azil i prihvatnih centara.

On je rekao da se nakon otvaranja kampova, koji su bili u potpunosti zatvoreni tokom vanrednog stanja u Srbiji, dešavaju sitne krađe i neovlašćeni upadi na posede, zbog čega se građani osećaju nebezbedno.

Svako nasilje nad izbeglicama i migrantima, kao i nad bilo kojom ranjivom grupom, je neprihvatljivo, kažu u Evropskoj komisiji za N1.

Meštani Šida sa kojima smo razgovarali naveli su da sa migrantima nisu imali problema.

„Ja nisam imao problema sa njima, oni se jave, čak su išli, dosta migranata i u crkvu. Kad se vidimo jako se lepo ponašaju prema nama, poznaju nas“.

„Već su razvaljivali, ništa mi ne uzmu, samo razvale vrata, pokvare bravu, malo izblatnjave. Ja nisam nikom prijavio, šta bi se desilo, jedno obijanje više, jedan problem, nije to neki problem nego neprijatnost“.

„Vojska je naša pa neka je, nek budu tu, njih ima 700 na Principovcu, pet momaka se brine o njima, nerealno je to“.

„Ja nemam problema sa njima, sad dal ima neko to ne znam“, ispričali su meštani za N1.

Reporterka N1 razgovarala je i sa meštanima sela Sot, koje se nalazi nedaleko od Prihvatnog centra Principovac.