Drecun: Kosovo status iznad pokrajine, ali u Srbiji

Vesti 13. maj 201515:27 > 15:35
N1

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun očekuje da platforma predsednika Tomislava Nikolića ide u pravcu da se status Kosova i Metohije podigne na viši nivo, iznad statusa autonomne pokrajine, ali da Kosovo ostane u granicama Srbije.

“Platforma koja bi predvidela izlazak Kosova i Metohije iz granica Srbije bila bi neprihvatljiva. Svako rešenje da Kosovo i Metohija ostane u našim granicama, ali sa drugačijim statusom od onoga kakvim ga definiše autonomna pokrajina, je moguće”, rekao je Drecun novinarima u Skupštini Srbije.

Upitan za medijske navode o sadržaju tog dokumenta, Drecun je rekao da misli da se tu više radi o nagađanjima šta stoji u njemu.

Podsetio je na skupštinsku deklaraciju o pregovorima Beograda i Prištine, a kojom se kao cilj postavlja postizanje sveobuhvatnog rešenja.

“Po meni to sveobuhvatno rešenje treba da bude da Srbija, na primer, prizna institucije na Kosovu kao trajne, ali taj deo teritorije da ne dobije status državnosti, već da ostane u granicama Srbije”, rekao je Drecun.

SPS: Nismo videli dokument

Zamenik šefa poslanika SPS Djorđe Milićević kaže da je teško govoriti o nečemu čiji sadržaj nije imao priliku da vidi, te da će njegova stranka politički stav dati tek kad bude bila upoznata sa sadržinom tog dokumenta.

Socijalisti su, kako kaže, uvereni da će politika predsedniak i Vlade biti u potpunoj saglasnosti kao i da ubeđen da Srbija neće odustati od Briselskog sporazuma, jer bez tog sporazuma Srbija ne bi napravila ovoliki napredak na putu evropskih integracija.

Nikolićevi predlozi mi izgledaju nestvarno

N1 info

Zamenik šefa poslanika SDS Janko Veselinović kaže da mu svi predlozi koji dođu od predsednika države „deluju pomalo nestvarno“.

„To je neuobičajen predlog i bez prave veze sa našim Ustavom, međunarodnim položajem i odnosom prema Vladi Srbije. Tu se radi o levoj i desnoj ruci i da leva ne zna šta radi desna“, smatra Veselinović.