Ljubitelji životinja koji vređaju žrtve fašista – šta je, zapravo, Levijatan?

Vesti 20. maj 202018:18 > 18:26
N1

Kako je fotografija članova udruženja koje se zvanično bavi zaštitom životinja uvredila žrtve fašizma u Srbiji? Pokret Levijatan, koji je najavio izlazak na izbore, analitičarima sve više izgleda kao ultradesničarska organizacija koja je imidž ljubitelja životinja iskoristila samo kao mamac.

U majicama sa nacističkim simbolima pozirali ispred spomenika žrtvama Novosadske racije.

Spomenik koji opominje na najveći fašistički zločin u Vojvodini – 4.000 ubijenih i pod led bačenih Novosađana. Ispred njega, pripadnici pokreta Levijatan sa neskrivenim nacističkim simbolima – Crnim suncem koje je promovisao Hajnrih Himler.

POVEZANE VESTI

 „Izvršitelji tog zločina su bili zadojeni nacističkom i fašističkom ideologijom. Dakle, ili je u pitanju neznanje, ili neka vrsta bezobrazluka i provokacije“, ističe Vojislav Martinov, kustos Muzeja Vojvodine.

Da je u pitanju provokacija i brutalna uvreda žrtava, smatraju Antifašistička akcija Novog Sada i Vojvođanski front.

Iz Levijatana odgovaraju da – nikakvih simbola nije billo.

„Momci iz pokreta su otišli da odaju poštu žrtvama, slikali su se u znaku srpstva, sa podignuta tri prsta, bez ikakvih obeležja pokreta niti bilo čega drugog. Kmečanje Vojvođanskog fronta i ostalih froncli društva koji nemaju sve zajedno osamnaest članova, mogu samo znate šta da urade“, kaže Pavle Bihali iz Levijatana.

Kako je došlo do toga da pokret, koji se na papiru bavi zaštitom životinja, šalje ovakve poruke?

Već neko vreme, a pogotovo od kandidature na izborima, životinje su, smatraju analitičari, pale u drugi plan. Na tapetu su se, umesto pasa i mačaka, našle nacionalne manjine, izbeglice i politički protivnici.

Početkom aprila, grupa muškaraca uz povike i pretnje upućene maloletnicima, oduzela je psa jednoj romskoj porodici. Nakon što je poverenik Pokreta Levijatan kolima uleteo u prihvatni centar u Obrenovcu, njegove kolege protestovale su ispred kampa.

Levijatan je borbu za prava životinja iskoristio kao paravan za formiranje i popularizaciju ultradesničarske organizacije, smatra politički komentator Luka Božović. Nasilnička ikonografija, napadanje isključivo slabijih od sebe i neskrivene neonacističke tetovaže, kaže, razotkrivaju pravu prirodu tog pokreta.

„S jedne strane se, kao, bave zaštitom životinja, a sa druge strane, tamo gde su najvidljiviji su hajke na aktiviste, napadi na Rome, napadi na LGBT zajednicu. Imam utisak da poenta zbog koje oni postoje nije zaštita životinja, nego nešto drugo i mnogo opasnije“, navodi.

Božović sumnja da je Levijatan još jedna u nizu ekstremističkih organizacija pod dirigentskom palicom službi i partijskih struktura. Nadležni, kaže, zatvaraju oči pred njihovim delovanjem, a oni zauzvrat prave podelu među desno orijentisanim biračima.

„Neke stvari su vrlo očigledne – dozvoljeno im je da rade šta žele, ne postoji reakcija institucija na to što oni rade. Mislim da takvi pokreti, kao i manji pokreti i partije koji oduzimaju nekom glasove, mogu da budu dobar način da se konstruiše broj mandata koji neka lista osvoji, ali i da se jedan deo biračkog tela čak i pacifikuje, ako za to bude bilo potrebe“, ocenjuje Božović.

Ranije su, kaže, tu ulogu igrali pokreti Obraz, Nacionalni stroj, 1389 i Naši, koji su se pojavljivali i naprasno nestajali sa političke scene.