Stojanović: Najveći rizik – Preševska dolina

Vesti 14. maj 201509:09 > 09:16
N1info

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović, smatra da je - pored međunarodnog ekstremizma i terorizma - ključni bezbednosni rizik za Srbiju realizacija projekta "Velike Albanije".

Stojanović je u razgovoru za „Večernje novosti“ rekao da nije isključeno da se talas terorizma, pokrenut u Makedoniji, prelije i na našu zemlju, iako su institucije Srbije operativno i obaveštajno preduzele sve preventivne mere.

On je rekao da je potencijalno najveći rizik područje Preševske doline, i da je to strateški važna tačka.

„Kroz nju prolazi ključna drumska i železnička komunikacija, a planira se i gasovod ‘Turski tok’. Moguće je da su velike sile kojima ne odgovara taj projekat udarile na najslabiju kariku u nizu – Makedoniju. Srbija mora da pazi da, boreći se za sever Kosova i Metohije, ne izgubi jug centralne Srbije“, rekao je on.

Na pitanje ko zaista upravlja teroristima, Stojanović je rekao da nije tajna da se SAD „po pitanju kreiranja politike na zapadnom Balkanu, oslanjaju na albanski korpus“.

„Amerika nema problem realizacije ‘velike Albanije’ jer to nije pretnja po njihovu bezbednost i njihove interese. S druge strane, EU se plaši ‘velike Albanije’ jer je taj projekat izvor nestabnilnosti u ovom delu sveta“, rekao je on.

Stojadinović je rekao da su svi albanski politički lideri u regionu suštinski „jedan mozak“.

„Podela između njih je takva da jedni šalju pomirljive poruke, a drugi radikalne i ekstremne. I na dugme su spremni da daju mig teroristima da krenu u akciju kad treba. I to kad oni dobiju mig sa strane“, rekao je general Stojanović.