Srbija 1. juna završava predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom

Vesti 27. maj 202015:11 > 15:21
N1

Srbija, koja 1. juna završava predsedavanje inicijativom za saradnju Jadransko-jonskog regiona, želi da nastavi da produbljuje tu saradnju, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Na video-sastanku Saveta Jadransko-jonske inicijative i ministarskom sastanku Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR), Dačić je predstavio rezultate Srbije tokom jednogodišnjeg predsedavanja, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Želim još jednom da potvrdim posvećenost Srbije vrednostima Jadransko-jonske inicijative i pripadajuće Strategije, u okviru kojih sprovodimo aktivnosti koje nas koji još nismo punopravne članice EU jačaju na tom putu, a one koje to već jesu, čine još boljim mestom za život“, rekao je Dačić.

Izrazio je zadovoljstvo što je, uprkos teškoćama usled pandemije, sačuvan kontinuitet primene vrednosti „Deklaracije“ u Ankoni potpisane pre 20 godina.

„Proces širenja učešća u Jadransko-jonskoj inicijativi reflektovan prošlogodišnjom Budvanskom deklaracijom u kojoj su markirani prijem Severne Makedonije i San Marina u članstvo Inicijative, uspešno je nastavljen i pod predsedavanjem Srbije“, kazao je Dačić.

On je naveo da je Srbija tokom predsedavanja nastojala da učini „neke nove iskorake“ kao što su okrugli stolovi, jedno od osnovnih sredstava rada Jadransko-jonske inicijative, među kojima je izdvojio okrugli sto na temu „Emigracija radne snage“, a istakao je i zajednički sastanak predstavnika Inicijative s predstavnicima Foruma gradova Jadransko-jonske inicijative i akademske zajednice (UniAdrion).

Dačić je najavio dalje aktivno učešće Srbije u Jadransko-jonskoj inicijativi i EUSAIR, pošto Srbija po okončanju predsedavanja ostaje deo „predsedavajuće trojke“.

Sastankom, kojim su kopredsedavali Dačić i ministarka evrointegracije Srbije, Jadranka Joksimović, okončano je jednogodišnje predsedavanje Srbije Jadransko-jonskom inicijativom i Strategijom EU za Jadransko-jonski region.

Predsedavanje Slovenija preuzima 1. juna.

Joksimović: Inicijativa je značajna za približavanje regiona EU

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kopredsedavala i bila domaćin ministarskog sastanka Strategije Evropske unije za jadransko-jonski region (EUSAIR), a učestvovala je i na sastanku Saveta Jadransko-jonske inicijative.

Joksimović je naglasila značaj Jadransko-jonske makrostrategije za Srbiju i ostale države učesnice sa Zapadnog Balkana, kao jedno od podržavajućih formata približavanja tog regiona Evropskoj uniji, i uopšte procesu evropskih integracija, navodi se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

Ona je istakla važnost i posvećenost ciljevima Strategije, posebno u postpandemijskom periodu, imajući u vidu da potencijalni projekti podržani iz ove Strategije mogu značajno ublažiti posledice pandemije po ekonomije i društva svih učesnica, bilo da su punopravne članice EU ili su u procesu pridruživanja EU.

Kao Nacionalni koordinator za IPA fondove, ona je posebno ukazala na to da su zajedničko planiranje i koordinisano finansiranje kroz ovakve inicijative neophodni za održivi i ubrzani razvoj regiona.

„Ono što u tom smislu može biti dodatni podstrek i veza jeste i najavljeni Ekonomski investicioni paket za region koji će EK predstaviti na jesen, a koji će upravo obuhvatiti projekte iz oblasti transnacionalnih mreža – energetika, transport, digitalizacija, Zelena agenda, kao i održivi turizam“, naglasila je Joksimović, dodajući da je to ujedno i „prilika da zajednički kroz Jadransko-jonsku strategiju identifikujemo projekte koji će doprineti ekonomskom povezivanju na dobrobit regiona, a najviše naših građana“.

Joksimović je podvukla da je sastanak posvećen i postizanju saglasnosti oko sadržaja ministarske deklaracije koja ima za cilj da usmeri sprovodjenje Strategije u narednih godinu dana.

Deklaracijom se, pored ukazivanja na važnost daljih napora za minimalizovanje uticaja pandemije Kovid-19 na sisteme zdravstvene zaštite i zdravlje gradjana, uz obnovu društveno-ekonomskih kretanja u jadransko-jonskom regionu, posebno podvlači potreba da prioriteti Strategije budu uključeni u proces planiranja fondova EU u narednom sedmogodišnjem budžetskom periodu, ne samo u regionu Zapadnog Balkana, već i u državama članicama EU. 

Kao kruna predsedavanja, pored ministarskog sastanka, ovog meseca bilo je planirano i održavanje petog plenarnog foruma Strategije u Beogradu, koji je trebalo da ugosti više od 500 učesnika iz svih država regiona. 

Zbog pandemije nije bilo moguće održati forum u Beogradu u predviđenom terminu, pa je Joksimović izrazila nadu da će Srbija uz podršku Evropske komisije i slovenačkih partnera, koji od 1. juna preuzimaju predsedavanje ovom regionalnom inicijativom, održati Forum tokom predsedavanja Slovenije, odnosno do kraja godine. 

Zajedno sa ministrima zemalja jadransko-jonskog regiona i sa predstavnicima Evropske komisije razmotreni su konkretni rezultati jednogodišnjeg predsedavanja Srbije ovim inicijativama. 

Kao zemlja u zaleđu Jadranskog i Jonskog mora, Srbija je, u proteklih godinu dana, posebnu pažnju posvetila povezivanju regiona u oblasti saobraćaja i energetike, promovisala zajedničko kulturno nasleđe koje čini ovaj region atraktivnom turističkom destinacijom, kao i intenzivniju saradnju mladih. 

Države učesnice Jadransko-jonske inicijative su Srbija, Bosna i Hercegovina, Grčka, Italija, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i San Marino.