Lalić: Nedimović verovatno premijer, Stefanoviću očigledno nisu ponudili ništa

N1

Glavni i odgovorni urednik Nedeljnika Veljko Lalić smatra da su predstojeći izbori specifični jer se prvi put opoziciono glasačko telo razočaralo pre izbora. Govoreći o mogućim kadrovskim promenama u Vladi Srbije, nakon izbora, Lalić kaže da je izvesno da će ministar Branislav Nedimović biti premijer, a primećuje da ministra Nebojše Stefanovića nigde nema, dodajući - očigledno mu ništa nije ponuđeno. Nema, kaže, ni Tominih ljudi. Smatra i da odluka Aleksandra Vučića da se SNS reklamira na N1 nije slučajna.

Govoreći o promenama po pitanju kadrovske politike, Lalić podseća da je najdugovečniji ministar u Vučićevoj vlasti, iz redova SNS, Zorana Mihajlović, osam godina. Uvek je ona na nekom „ostrvu“, ali stalno ostaje, dodaje.

Prema njegovom mišljenju, Vučić vuče poteze koji su školski.

„Svi su znali da opozicija treba da ima nestranačkog kandidata za Beograd, Nikola Kojo je tu figurirao, a onda vi nađete nekog doktora, i imate nestranačkog kandidata sa vlasti. Taj Nedimović je prvi na listi, gotovo je izvesno da će on biti premijer, jer… Baš nosiš listu. Stefanovića nema nigde. Svuda se pominje kao da mu je ponuđeno da se vrati i da bude predsednik parlamenta, ali ljudi nisu pogledali – on nije na listi. Da biste bili predsednik parlamenta  morate da budete poslanik. Stefanoviću očigledno ništa nije ponuđeno. I ko zna da gleda medije, vidite da ministra policije u ovakvoj krizi nema, da se (ministar odbrane Aleksandar) Vulin pojavljuje i da vojska mora da rešava problem izbeglica“, kaže Lalić, dodajući da tu nema ni Tominih ljudi.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić je pozvao da „konačno“ otpočne dijalog u Srbiji, kako društvo ne bi „po nekom zlokobnom pravilu ponavljalo iste zablude i greške“.

Mislim da je to sjajan tekst predsednika SANU u kom je još opasnija ta stvar – šta će biti ako ne dođe do dijaloga, navodi gost Novog dana. Dijalog je zaista važan, to je nešto što toliko nedostaje, ističe. „Imate izbore ko ne postoje, ovo nisu izbori nego glasanje koje treba da se odradi“.

Smatra da su izbori specifični, jer u u poslednih osam godina je postojalo uvek razočarenje opozicije, ali posle izbora, da smo imali masu koja je verovala da Saša Janković dobija sigurno, Vuka Jeremića koji je bio ubeđen da ulazi u drugi krug, Vučića koji je plašio svoje glasače kako će to stvarno da se desi, Belog Preletačevića koji je pozivao klince na glasanje…

Odluka Vučića da se SNS reklamira na N1 – „nije slučajna“

„Ovo su prvi izbori na kojima se opoziciono glasačko telo razočaralo pre izbora“, navodi. Imate i to, dodaje gost Novog dana, da „njegova“ (Vučićeva) homogena masa ne oseća da mora da izađe na izbore, pa žele da ih homogenizuju – moraju da se reklamiraju na N1.

POVEZANE VESTI

Oni se se pojavljuju slučajno za N1, SNS ima tog Asafa koji je čudo, koji je pre toga savetovao Tadića i zna se zašto se to radi, ocenjuje. „Upravo na N1 kad budete videli reklamu, pošto su to podeljene grupe, one će možda da naljute neke opozicione glasače da izađu na izbore“.

Očigledno da je mala izlaznost i da sada treba da napravite neki dijalog koji će da probudi opozicione birače, kaže Lalić, jer, kako ocenjuje, Vučiću ne odgovara da bude mala izlaznost.

Pita – a šta ako Ivica Dačić skoči i dobije 18 posto, zbog male izlaznosti. „Ja da sam u opoziciji tajno bi savetovao da se glasa za Dačića“, navodi, dodjući da bi to promenilo neke stvari ne političkoj sceni.

#related-news_0

Lalić ocenjuje da u Srbiji i nema kampanje. „Sad taj REM kad kaže da je prisutnija opozicija… Pa počnete se smejete. Sada, kada sabirate to, vi možete da kažete da je Boško Obradović najprisutniji čovek na političkoj sceni, jer je štrajkovao glađu, ili DS o kome se ne priča tri godine, i sada kada je haos u DS, mediji izveštavaju… Boško Obradović je zauzeo prodstor, ali tako što si ga ismevali tabloidi da je jeo ćevape i ostalo…“

U Crnoj Gori „politički je najpismeniji Amfilohije“

#related-news_0

Komentarišući u Novom danu, situaciju sa Crnom Gorom, kaže da ne zna kome bi to sve odgovaralo, osim predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, a da predsednik Aleksandru Vučiću to, smatra, ne odgovara. „Danas imam najgore odnose sa Severnom Makedonijeom i Crnom Gorom, to je meni začuđujuća stvar“.

Naravno da je nezamislivo to što se dešava sa SPC, kad imate jedan takav anticivilizacijski zakon gde se oduzimaju crkve i manastiri koji postoje 13 vekova, to je zaista jedna strašna stvar, koja mislim da samo Đukanoviću odgovara, jer on ima izbore u septembru, kaže Lalić.

Đukanović 30 godina radi jednu vrlo jednostavnu istu stvar – provocira te sukobe i stalno dobija valast na tom da on štiti državu Crnu Goru, dodaje.

„Politički je najpismeniji Amfilohije, koji ima 80 i nešto godina. Ja sam gledao te sukobe u Nikšiću i vidite kako vladike i popovi smiruju, ne mogu da ih smire, pa kažu – ‘ajmo sada „Oče naš“ – nadrealno sve… Ali plan Afilohijev  koji je poznat, i koji je rekao da treba da se ide na izbore sa narodnom listom, na kojoj neće biti nijedan lider opozicije, to bi nešlo moglo i kod nas… I ta ideja, očigledno, plaši Mila Đukanovića. Jer, vi vidite da Milo Đukanović provocira sukobe, njemu odgovaraju sukobi, jer  – kad dobijete sukob, dobijete polarizaciju i onda se pojavi opozicija na bini, čim se (Andrija) Mandić pojavi na bini, Đukanović dobija“, kazao je.

Taj plan, ukoliko budu uspeli da ga naprave, zaista može da dovede do promene vlasti posle 30 godina, a on (Đukanović) hoće Mandića na bini i mislim da će uspeti u tome i čim ga bude dobio, dobiće lagano izbore kao i svaki put, dodao je.

Tviter pritisak na medije Čedomira Jovanovića

Govoreći o Tviter prozivci lidera LDP Čedomira Jovanovića koji je na svom Tviter profilu, reagujući na tekst iz „Nedeljnika“ u kom su preneti delovi knjige nekadašnjeg visokog funkcionera BIA Gorana Živaljevića sa tvrdnjama kako je Jovanović tražio prisluškivanje telefona Vojislava Koštunice i njegovih saradnika, optužio novinara koji je tekst priredio da je „novinar u civilu“ (saradnik službi).

Predsednik LDP-a je pozvao pratioce na društvenoj mreži da se raspitaju „ko je novinar koji je obradio knjigu Gorana Živaljevića za ‘Nedeljnik’“ jer se „tu krije i odgovor odakle se javlja takva osoba da laže i nekoga optužuje“. Jovanović je zatim dodao da je reč o „novinaru u civilu koji je javno, na sudu, priznao da je tekstove protiv mene pisao i laži iznosio po nalogu Radeta Bulatovića, čiji je saradnik i doušnik bio“. Priređivač mu je uputio i odgovor.

Lalić kaže da je Jovanović zvao telefonom, izvinio se privatno, ali onda ponovio, a da nije hteo da kaže ko je „novinar u civilu“. Ne postoji „novinar u civilu“ u Nedeljniku, navodi Lalić. Inače, na navode Jovanovića, reagovao je i UNS, tražeći da se izvini.

„Nije mislio na Veljka Miladinovića (koji je priredio tekst), nije ni na mene, ali mi sada treba da se prebrojavamo…“ Lalić kaže da je to problem – kad imate čoveka koji vodi liberale, a tako misli, dodajući: „Kaže rekao mi Bujke, a ja spustim slušalicu i okrenem Dragan Bujoševića koji kaže – ja to nikad nisam rekao niti bi pomislio“.

To je pritisak na medije, ja sve vreme čekam da objavi ime, kaže Lalić, dodajući da ne možeš da radiš ako te neko sumnjiči.

Govoreći o medijskoj situaciji, a povodom tog primera, Lalić kaže da smo došli do toga da je to ozbiljan pritisak na medije, „u kojem novinari ne smeju da dozvole sebi da ikad pomisle na takvu stvar šta će i kako će da objave, jer onda više ne možete da se bavite tim poslom“.

Lalić je govorio i pokrenutoj ediciji Nedeljnika pod nazivom „Velike Biografije“, navodeći da je prošle nedelje  objavljena knjiga o Titu koju je priporedio Zoran Panović, a da je on napisao knjigu o Milanu Stojadinoviću, ocenjujući da je to jedna od najkontroverznijih ličnosti u našoj istoriji, ali i jedan od najuspešnijih premijera, omiljeni političar Vučiću i nekadašnjem premijeru Zoranu Đinđiću.