Obradović nakon saslušanja: Nije bilo fizičkog nasilja, pokazuju snimci kamera

Vesti 28. maj 202012:12 > 12:18
Izvor: N1

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je, nakon saslušanja u Prvom osnovnom tužilaštvu povodom incidenata ispred Skupštine Srbije 8. maja, da očekuje da će sve četiri krivične prijave, protiv njega i još trojice, biti odbačene, negirajući da je bilo fizičkog nasilja, što se, kako tvrdi, vidi na snimcima kamera. Obradović je rekao da su poslanik Marijan Rističević i ministar Zlatibor Lončar bili ti koji su izazvali incidente.

Reporterka N1 je rekla da je za 11. jun zakazano davanje iskaza oštećenih, poslanika Marijana Rističevića i ministra  Zlatibora Lončara, a da su danas u tužilaštvu pregledani snimci.

Spreman sam da odgovorim na sve pozive tužilaštva, nismo se pozvali na poslanički imunitet, kaže Obradović.

Obradović je izjavio da je to što se dogodilo ispred Skupštine 8. maja bilo izražavanje njihovog prava na svoj protest zbog Skupštine, koja je u tom danu menjala dva izborna zakona. „Zaboravlja se naš bunt protiv kršenja zakona, Ustava, da smo stali u odbranu demokratije toga dana i priča se isključivo o nekom iscepanom sakou, a snimci će  pokazati da to nema nikakve veze sa nama jer je skupštinsko obezbeđenje štitilo i Marijana Rističevića i druge narodne poslanike koji su izazivali incidente toga dana sa nama“, rekao je novinarima.

Krivična prijava MUP-a Srbije obuhvata četiri pripadnika Dveri, Boška Obradovoića, Marka i Davora Đurđevića i Slavišu Miletića, a zbog verbalnih, ali i fizičkih incidenata. Obradović tvrdi da trojica danas saslušanih pripadnika Dveri nemaju nikakve veze sa incidentom, i da se „vidi na svim snimcima da su više metara udaljeni od mojih rasprava“.

Boško Obradović je u izjavi za N1 istakao da se različiti postupci vode ne samo protiv njih četvorice, već protiv ukupno 16 pripadnika pokreta Dveri – da su 12 njih pred prekršajnim sudom

U ovom trenutku je faza saslušanja, dajemo izjave, iznose se dokazi, saslušavaju svedoci, naveo je. Obradović smatra da su se stekli uslovi za odbacivanje prijave, ali videće se da li će tužilaštvo pokrenuti optužni predlog.

Dao sam izjavu, oštećenima se smatraju Marijan Rističević i Zlatibor Lončar, rekao je. „U tome je zamena teza. Oni su oni koji su izazvali incident, koji su došli da nas provociraju, vređaju, psuju, koji su namerno hteli da prođu kroz nas, iako mi nikome nismo branili ulazak u Skupštinu“, kaže Obradović.

Na konstataciju da su oni stajali na stepenicama, Obradović tvrdi da nikome nisu zabranili da uđu i da je ostalih 150 poslanika ušlo i  da „nisu imali problem“ sa njima.

Naveo je da se jedini incident desio sa Rističevićem i Lončarom, tvrdeći da su im dobacivali da su fašisti, psovali im  majku i unosili se u lice. „Njima samo nismo želeli da sklonimo. Nije naš cilj bio da sprečavamo ulazak poslanika, to nije normalno“.

Obradović je odbacio ideju da je bilo bilo kakvog fizičkog nasilja, navodeći da je to vidljivo na snimcima od tog dana,  kao i da je to bilo nemoguće, jer je „skupštinsko obezbeđenje štitilo, ali i odvraćalo Rističevića i Lončara da dalje ne bi izazivali incident“.

Na snimku se vidi, podsetimo, i da Obradovića drži skupštinsko obezbeđenje…

Po završetklu sam uputio niz ozbiljnih verbalnih kvalifikacija, Lončaru i Rističeviću, i ostajem pri svojim političkim  izjavama, i Lončar i Rističević su „deo ozbiljnih kriminalnih i koruptivnih afera u vrhu ove vlasti i smatram da oni treba da odgovaraju“, rekao je Obradović.

Obradović je naveo da je u današnjem autorskom tekstu pozvao na društveno pomirenje, dijalog i dogovor – da je potrebno da se sedne za sto i da, na primer, SANU može da bude moderator.

Poziv je, kaže, uputio svim kolegama iz opozicije, svim javnim ličnostima, svim nepolitičkim institucijama – SANU i SPC u prvom redu, a „naravno i predstavnicima vlasti“.