Čolaković (PUPS): Briga za stare mora biti bolja nego što je sada

Izbori 2020 29. maj 202014:45 > 14:57
N1

Šef poslaničke grupe PUPS Moma Čolaković, koji se nalazi na listi naprednjaka za pokrajinske izbore, kaže da u okviru koalicije SNS najveći uticaj i doprinos daje PUPS, ocenjujući tu saradnju veoma korektnom. Na pitanje kako se odnosimo prema starima, kaže da mora da izrazi nezadovoljstvo. Moramo znati da oko milion i 50 hiljada penzionera ima najniže penzije, i da od toga ne može da se živi. Moramo odgovarajuće mere preduzimati, briga za stare mora biti bolja nego što je sada, istakao je.

Na pitanje kako ocenjuje rad parlamenta u poslednje četiri godine, Čolaković kaže da je poslanička grupa PUPS-a imala devet poslanika, koji su, kako ocenjuje bili veoma revnosti, tačni i aktivni. Mogu da ocenim da je parlament je radio veoma uspešno, doneli smo blizu 200 zakona i drugih akata, rekao je, dodajući da se njihova poslanička grupa posebno zalagala za starije građane.

Izrazio je nezadovoljstvo zbog napuštanja jednog dela članova parlamenta, i bojkota skupštine, ali i zbog atmosfere u raspravi koja je, kako ocenjuje, bila neprimerena, a posebno po nekim pitanjima u diskusijama opozicije i pozicije. „Naša poslanička grupa u toj atmosferi nije učestvovala, posebno nije izazivala incidente. Čak smo upozoravali više puta na to da treba da se prevaziđe takva situacija, čak smo dobijali i određene kritike da navodno branimo opoziciju… Od jednog broja poslanika SNS“.

Čolaković ovoga puta nije na republičkoj listi, a kaže da su se u stranci dogovorili tako, da više ne putuje iz Novog Sada, pa je na listi za sledeći mandat u Pokrajini.

Upitan kako je generalno zadovoljan sa saradnjom sa SNS, Čolaković kaže da je njihova poslanička grupa uvažavena i poštovana, izuzev u situacijama o kojoj je prethodno govorio, a istakao je Maju Gojković, koja je, kako kaže, posebno uvažavala njihovu poslaničku grupu, s kojom su imali posebnu saradnju. Kaže da sa SNS imaju korektan odnos, a posebno u Novom Sadu.

Na pitanje da li se vidi šta radi PUPS, jer se stiče utisak da su u senci SNS, Čolaković navodi da postoji značajna aktivnost te stranke. U okviru koalicije SNS najveći uticaj i doprinos daje PUPS, uveren je gost N1, dodajući da ne samo zato što imaju veliki broj članova, već i zato što daju, kako kaže, veliki doprinos time što rešavaju mnogo pitanja kad je u pitanju lokal. On je naveo da, napr. u Novom Sadu, imaju sporazume sa više od 50 firmi i organizacija za jeftinije usluge korisnika penzija, da su izgradili nekoliko domova penzionera u okviru tog grada…

Podseća da su najveći teret koronakrize preuzeli nastariji, da su bili najdisciplinovaniji, poštovali su mere, ali i uticali na druge da ih poštuju. Izrazio je ogorčenje zbog toga što je došlo do oboljevanja u nekim domovima za stare i dodao da predstoji velika obaveza da se o tome razgovara, podsećajući na sve što se dešavalo u gerontološkim centrima. „Mi ćemo o tome razgovarati i predsednik Vučić je već razgovarao sa ministrom Đorđevićem“, kaže.

Na pitanje kako se odnosimo prema starima, kaže da mora da izrazi nezadovoljstvo. Moramo znati da oko milion i 50 hiljada penzionera ima najniže penzije, i da od toga ne može da se živi, i moramo odgovarajuće mere preduzimati, kaže, dodajući i da ima pozitivnnih stvari – oporavak u banjama, prevoz besplatan…

„Ali to je nedovoljno, briga za stare mora biti bolja nego što je sada, zaključio je.

(Detaljnije u videu)