Brnabić: Tzv. mere reciprociteta u suprotnosti sa onim što je Priština potpisala

Vesti 31. maj 202016:43 > 19:09
N1

Premijerka Ana Brnabić izjavila je povodom novih mera Prištine da će se država kao i do sada boriti diplomatskim sredstvima kako bi se ta situacija razrešila, dodavši da veruje da će taj čin Prištine osuditi svi koji se pozivaju na vladavinu prava i poštovanje sporazuma.

Kako je javio RTS, Ana Brnabić je navela da su u Prištini najavljivali te nove mere i da su to „njihove takozvane mere reciprociteta koje sa reciprocitetom nemaju baš nikakve veze“.

POVEZANE VESTI

„Sve ono što mi radimo i što smo uradili u prošlosti u trgovini sa našom pokrajinom, sa Kosovom i Metohijom je u skladu sa Cefta sporazumom. Dakle, ne možete imati mere reciprociteta ako to nije u skladu sa Cefta sporazumom o slobodnoj trgovini koji je i Priština potpisala“, navela je Ana Brnabić.

Ukazala je da mogu nešto menjati samo ukoliko se menja Cefta sporazum.

„Ako žele da se promeni Cefta sporazum onda sednemo kao Cefta sekretarijat i promenimo sporazum, ali to da menjate neke stvari, a da su te stvari u suprotnosti sa sporazumima koje ste potpisivali – Cefta sporazumom, a samim tim i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, onda je to isto kao da imate takse od 100 odsto i to je kršenje oba ta sporazuma“, istakla je premijerka.

„Ne možete to raditi ukoliko želite da budete deo normalnog sveta, a prvi preduslov da budete deo normalnog, civilizovanog sveta je da poštujete sporazume koje ste potpisali“, zaključila je Ana Brnabić.

Đurić: Mere reciprociteta Kurtijeva labudova pesma

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da su mere reciprociteta „labudova pesma“ premijera Kosova u ostavci Aljbina Kurtija, kao i da će ta odluka „pasti sa Kurtijevom Vladom“. 

On je gostujući na TV Pink rekao da će zvanični Beograd nastaviti „da se ponaša suprotno od Prištine“ i da lobira i da pruža podršku srpskom stanovništvu na Kosovu. 

„Nastavićemo da kao i tokom epidemije obezbedjujemo sve (za srpske zajednice na Kosovu). Biće i hrane i lekova“, rekao je Đurić. 

Kosovska vlada je u subotu uveče izmenila i dopunila Odluku o reciprocitetu u odnosima sa Srbijom i između ostalog zabranila uvoz robe iz Srbije ako na pratećim dokumentima ne piše da su namenjeni „Republici Kosovo“. 

Đurić je ponovio da je odluka Prištine „skandal međunarodnih razmera“, zbog čega je pozvao strane vlade da upotrebe „alate“, poput mera koje su propisane za kršenja CEFTA sporazuma. 

Dodao je i da se „međunarodna zajednica nije pretrgla u reakcijama“ na mere Prištine, ali da ipak očekuju konkretne kaznene mere. 

„Srbija je danas u ekonomskom, spoljnopolitičkom i bezbednosnom smislu jača nego pre sedam-osam godina, okolnosti su se promenile“, rekao je Đurić i dodao da međunarodna zajednica sa Srbijom sve više u dijalogu rešava problem odnosa Beograda i Prištine, umesto naredbama.