Orlić tvrdi da ne radi u školi u Ćupriji, rasporedi i profesori govore suprotno

Vesti 31. maj 202019:35 > 19:47
N1

Visoka medicinska škola u Ćupriji dospela je u centar pažnje nakon vesti da su se na listi nastavnika našla imena visokih funkcionera SNS - Vladimira Orlića i Aleksandra Martinovića. Prosvetna inspekcija kasnije je utvrdila da su ugovori sa njima sklopljeni protivzakonito. Ipak, nastavnici u toj školi za N1 svedoče da se pomenuti poslanici i dalje vode kao članovi timova za akreditaciju škole i ispitivači za ispitne rokove, iako je u emisiji "Pressing" Vladimir Orlić izjavio da više tamo ne radi. O svemu uprava škole nije želela da se oglasi.

Vladimir Orlić, narodni poslanik, funkcioner SNS-a, doktor elektrotehnike i računarstva u svoju zvaničnu biografiju mogao bi da doda i radno iskustvo predavača budućim medicinskim sestrama, tehničarima i babicama, jer je uz stranačkog kolegu Aleksandra Martinovića deo nastavničkog tima Visoke medicinske škole u Ćupriji od 2018. godine.

Međutim, u emisiji „Pressing“ TV N1, Orlić je negirao da i dalje radi u pomenutoj školi.

Orlić: Danas ne predajem.

N1: Kako to mislite danas?

Orlić: Pa, lepo, ne znam da li ću možda jednog dana ponovo da predajem, danas ne predajem.

N1: Pa je l’ imate ugovor o radu?

Orlić: Danas ne.

N1: Nikakav ugovor?

Orlić: Imao sam, nemam više.

Ako ugovor nema i u školi ne radi, postavlja se pitanje kako se ime Vladimira Orlića našlo na rasporedu ispita na master studijama za januarsko – februarski ispitni rok? Odgovore smo pokušali da dobijemo od rukovodstva škole, ali je Ljiljana Antić, rukovodilac Visoke medicinske škole, na pitanja N1 odgovorila – spuštanjem slušalice.

N1: Ako možemo kratko od Vas da dobijemo nekoliko odgovora o angažovanju narodnih poslanika i funkcionera Srpske napredne stranke…

Antić: Ne, ne možete, ja nisam više rukovodilac tog sektora.

N1: Da li možete da nas uputite kome da se obratimo onda?

Antić: … (prekida vezu).

Ipak, bilo je i onih koji su želeli da o situaciji u školi govore javno. Profesorka Sunčica Ivanović kaže da je Vladimir Orlić predavao u zimskom semestru i da se vodio kao ispitivač u januarskom ispitnom roku, te da njegovi navodi o tome da u školi više ne radi nisu jasni.

„Ako je on ispitao sve studente, svih 40-50 studenata, ne znam tačno koliko su upisali, nemam to saznanje, to znači da je prolaznost u ovom ispitnom roku bila 100 odsto, i on više nema radnu obavezu da ispituje studente i onda je raskinuo ugovor, ali kako može da bude prolaznost 100 odsto – to znači da moraju svi studenti da vam dođu, a škola ne može da sklapa ugovor na jedan semestar jer ne znamo hoće li svi položiti taj ispit“, ističe Ivanović.

A uvidom u dokumentaciju i zapisnike škole, novinari Balkanske istraživačke mreže utvrdili su nedvosmisleno: Orlić je angažovan kao predavač za školsku 2019/2020. godinu. Novinarka Ana Ćurić podseća da je Inspekcija Ministarstva prosvete njegov prethodni angažman ocenila kao nezakonit 2018, da bi ponovo počeo da radi već u decembru 2019.

„U tom zapisniku piše da je njegovo angažovanje neophodno zarad akreditacije studijskog programa, tako da se njegovo ime pojavljuje i u rasporedu ispita za februar. Međutim, ono što je najvažnije u ovoj priči jeste da Vladimir Orlić nije prijavio prihode Agenciji za borbu protiv korupcije, što je bio u obavezi da uradi po zakonu kao funkcioner“, objašnjava Ćurić.

Za celu situaciju, pofesorka Sunčica Ivanović kaže da je „manipulisanje činjenicama“ od strane funkcionera Srpske napredne stranke. Podseća da je devet njenih koleginica ostalo bez plata i posla, a strahuje da će ona biti deseta, jer bi Orliću i Martinoviću mogao da se pridruži Ivan Bošnjak, član SNS-a i držvani sekretar u Ministarstvu za lokalnu samoupravu.

„Doktor nauka koji sada u 50. godini treba da razmišlja da ide u Nemačku. Ako neko radi promociju da vraća tate iz Nemačke, onda i ja kažem: ja sam mama koja u 50. godini razmišlja da ode u Nemačku jer ću kao doktor nauka ostati bez posla“, poručuje Ivanović.

Iako i Ivanović i njene nekadašnje koleginice ukazuju na jasnu vezu između otpuštanja i zapošljavanja partijskog kadra – Vladimir Orlić u Pressingu je rekao da zbog njega i Martinovića niko nije otpušten, a od Jugoslava Ćosića zatažio ime i prezime makar jedne profesorke koja je zbog njih ostala bez posla u ćuprijskoj školi… Uveren da tako nešto ne postoji.