Pastor: Gotovo svi Mađari u Vojvodini imaju dva državljanstva

Vesti 01. jun 202012:47 > 12:48
N1

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da više od 200.000 žitelja Vojvodine mađarske nacionalnosti, osim srpskog, imaju i državljanstvo Mađarske.

„Gotovo da nema Mađara u Vojvodini, koji osim srpskog, ima i mađarsko državljanstvo“, rekao je Pastor, povodom 10 godina od donošenja mađarskog Zakona o dvojnom državljanstvu, koga je obećala FIDES – vladajuća stranka u Mađarskoj.

Pastor je naglasio da je usvajanje tog zakona postavilo nacionalnu politiku na nove temelje, prenosi subotička TV „Panon“.

„Mađarska vlada je u protekloj deceniji pokrenula takve procese podrške za vangranične Mađare koji su potpuno promenili njihove uslove življenja“, naveo je Pastor.

Prema Pastorovim rečima, o tome svedoči i podrška mađarske Vlade programu Saveza vovođanskih Mađara.

„Mađarska Vlada u poslednjih nekoliko godina pozamašnim iznosima podržava program Saveza za ekonomsko osnaživanje Mađara u Vojvodini. Taj program nije obustavljen ni zbog pandemije virusa korona“, rekao je Pastor, koji je i predsednik Skupštine Vojvodine.

Podsećanja radi, 26. maja 2010. godine 344 poslanika Mađarskog parlamenta, podržalo je Zakon o dvojnom državljanstvu po pojednostavljenom postupku, a glavni efekat tog zakona je da Mađarska danas ima više od 1,1 milion novih državljana.

Za mađarski pasoš zainteresovani su i građani drugih nacionalnosti osim mađarske, a dokaz tome je da je u Novom Sadu pokrenut veliki broj kurseva mađarskog jezika već u prvim godinama primene mađarskog Zakona o dvojnom državljanstvu.