Suša o zabranjenom spotu SNS: I Vučić dobro zna da se krše prava deteta

Izbori 2020 01. jun 202017:16 > 17:18
N1

Novinarka Gordana Suša kaže da se zabranjenim spotom SNS-a krši više stvari, a da je pravilnik toliko precizan da nije bilo mogućnosti za različito tumačenje, kao da i to da predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić dobro zna da ne taj način krše prava deteta. Govoreći o "merenju" kampanje, ocenjuje da je REM pomešao babe i žabe, jer su prvi put "mereni" i analitičari. Stiče se utisak da prvi put i stručne službe REM-a, koje su ranije bile "sačuvane", nisu odolele pritisku, dodaje gošća Dana uživo, nekadašnja članica Saveta REM-a.

POVEZANE VESTI

REM je zabranio emitovanje spota Srpske napredne stranke u kom predsednik Aleksandar Vučić razgovara sa devojčicom. Suša kaže da je očekivala tu odluku, i navodi i da „Vučić zna dobro da se time krše prava deteta“. Podseća da su dva nova člana REM-a ranije najavila da spot treba da se zabrani. „I sam Pravilnik je toliko precizan da nema mogućnosti različitog tumačenja, kaže da je zabranjena upotreba dece u političke svrhe“.

Na pitanje da li je moguće da oni koji su radili spot nisu znali za taj pravilnik, Suša kaže da su išli po sistemu – ako prođe, prošlo je. „Ovim spotom krši se nekoliko stvari, ne samo prava deteta… Vučić je rekao „pa bilo je takvih spotova i pre“… Jeste bilo je i maženja kravica i maženja dečice i funkcionerske kampanje – bilo je, ali ne u ovoliko izraženoj meri. Prvo ovaj spot je plagijat, kao i onaj sa bezbroj ekrana. Ono je plagijat kadra iz Matriksa, a ovo je plagijat svakog spota Koka kole, samo što je ovde Vučić Deda Mraz. Ovde je i prikriveni plasman robe  – Lego kockica. Hajte, molim vas, koji roditelj s prosečnim primanjima može onoliko brdo najskupljih igračaka na svetu da kupi detetu… Treće, na spotu nigde nema SNS, tu je samo Aleksandar Vučić… Imamo jedan sukob interesa u čitavoj kampanji, privatnog, partikularnog i – javnog“, kaže gošća N1, navodeći da joj sve liči na predizbornu kampanju predsedničkih izbora.

I onaj krnji REM je zabranjivao neke spotove i to mu se svelo na najveću aktivnost, dodala je. „Kad pogledate šta suštinski radi REM u zaštiti maloletnika, onda ćete videti da ne radi ništa. Danas sam gledala na sajtu REM-a, volšebno je nestao Zakon i Pravilnik o načinu emitovanja rijaliti programa. Rijaliti programi ne mogu da se emituju ceo dan, što je eksplicitno zabranjeno tim Pravilnikom i preporukama, čak bi moralo odloženo da se snima dva minuta, da bi se izbegle one najprostačkije scene… A deca mogu u svako doba dana i noći da gledaju te programe“, ističe gošća N1.

Mešanje baba i žaba: Prvi put u merenje kampanja ulaze analitičari

Suša kaže da je ipak REM napravio „neki pomak“, jer je prihvatio da prati kampanju „odnosno da radi svoj posao“, podsećajući da „2014. i 2016. uopšte nije hteo da prati kampanju“. Ima puno stvari koja treba da se poprave u REM-u, navodi gošća N1, ali dodaje da se boji da će do toga teško doći.

REM ima četiri godina v.d. predsednika Saveta, to nije normalno, istakla je.

„REM mora da bude nezavisan u odnosu na državna tela i rukovodstva, kao i u odnosu prema onima koje posmatra, odnosno televizijama i emiterima“, kaže, navodeći da on to nije. Pet puta se zakon menjao i svaki put se menjao na gore, a deo nadležnosti se topio, navela je. Došli smo do toga da REM nema ni finansijsku ni operativnu nezavisnost, da nije samostalan u regulaciji, istakla je Suša.

Prema novom izveštaju REM-ovog monitoringa medija za period od 16. do 22. maja, najviše prostora na šest televizija zauzimaju analitičari (35,46 odsto udela), zatim Savez za Srbiju (16,16), a na trećem mestu lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ sa (8,87).

Komentarišući taj izveštaj, Suša kaže da je to mešanje baba i žaba, navodeći da prvi put u merenje izbornih kampanja ulaze analitičari, „što nikada nije do sada bilo“, jer se prate lideri političkih partija, državni funkcioneri…

Suša navodi da ne zna koju metodologiju koristi REM i da bi to trebalo da piše u svakom izveštaju. Stiče se utisak da prvi put i stručne službe REM-a, koje su ranije bile „sačuvane“, nisu odolele pritisku, navodi.

Praćenje kampanje je, podvlači, bitno upravo zbog toga da mediji ne bi kršili pravila, „a mi vidimo da se krše masovno, na svim televizijama“. „Da li ste videli normalnu raspravu na omiljenoj televiziji Aleksandra Vučića, Pinku, u odnosu na opoziciju? Oni kažu da neće da dođu… Kad ih pominju, a dužni su da u informativnim emisijama izveštavaju, ne treba samo u negativnom kontekstu“, ističe gošća N1, navodeći da bi to REM trebalo da nadgleda, odnosno da je ključna uloga tog tela upravo u tome.

Sumnja da REM radi u nečijoj službi – „i to ne samo prema vlastima, već i prema nekim emiterima“.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) smatra da metodologija REM-a za analizu sadržaja izveštavanja emitera, koji su deo uzorka nad kojim se sprovodi monitoring, nije u skladu sa međunarodnim standardima (ODIHR, Venecijanska komisija i Direktorat za ljudska prava Evropske komisije), ali i praksama, koje se poštuju u izborno-posmatračkim misijama.

Suša kaže da su 2017, 2018. i 2019. vrlo oštre kritike stizale na rad REM-a i uopšte na račun slobode medija u Srbiji, dodajući – „može vlast da priča šta hoće“. Izvinjavam se, ali mnogo više verujem BIRODI-ju, podudara se u mnogim stvarima i sa drugim istraživačima i sa onim što svi mi vidimo golim okom, ističe Suša.

Bez reakcija na funkcionersku kampanju

Suša navodi da REM ne reaguje ni na funkcionersku kampanju. „Tu je najveći problem. Korona je iskorišćena da bi se preko funkcionerske kampanje vodila kampanja za parlamentarne izbore. Jel normalno da Vučić nosi respiratore, jel normalno da plače pred publikom i kaže – ne pitajte me kako, ali ja sam to nabavio… Sve je on.. Pa – Deda Mraz… Šta je to nego kampanja, nemojte mi reći da to rade državnici po svetu“, kaže Suša.

Dodaje da reakcije REM-a neće nikad biti po tom pitanju, a kad je reč o Aleksandru Vučiću.

O konkursu i direktoru javnog servisa

RTS je raspisao konkurs za novog direktora. Suša, komentarišući to, podseća da od kako je Dragan Bujošević generalni direktor javnog servisa, nije ispunjeno to da postoji direktor televizije, „jer RTS ima direktora radija, direktora televizije i generalnog direktora“.

„Ne znam da li će njemu kao zaslužnom akademiku ova vlast produžiti mandat, što me ne bi iznenadilo jer je toliko poslušan, ali ne verujem da će Vučić ići tako daleko… I ne zavisi sve od direktora, mnogo zavisi od Upravnog odbora – da se ne lažemo – a još više zavisi od REM-a koji bira Upravni odbor“, objašnjava Suša.

To su spojeni sudovi, kaže gošća Dana uživo, navodeći da ako su pod pritiskom u REM-u izabrali Upravni odbor koji je zavisan i koji ne može da odoli političkim pritiscima, „takav će biti i direktor, što imamo na sceni“.

To je još jedna od stvari, kaže Suša, kojom Vučić komanduje, i prema njenom mišljenju, on neće da rizikuje kad je to mesto u pitanju.

Sve o predstojećim izborima čitajte na stranici Izbori 2020.