Janković: Uvek reagujemo na izgrede, vidite u SAD šta može da uradi jedno koleno

Vesti 04. jun 202018:11 > 18:16
N1

Doskorošnja poverenica za ravnopravnost Brankica Janković za N1 kaže da ne isključuje mogućnost da ponovo bude kandidat za tu funkciju, ali da o tome odlučuje Skupština Srbije. Kako kaže, ponosna je što u prethodnih pet godina uspela da sačuva tu instituciju od politizacije. Osvrćući se na nemire u SAD, ističe da smo mogli videti "šta može da uradi jedno koleno" i da vapaj Džordža Flojda "ne mogu da dišem" zaista pokazuje šta je diskriminacija.

Sumirajući svoj petogodišnju mandat na funkciji Poverenice za ravnopravnost, Brankica Janković ocenjuje da iza sebe ostavlja kredibilnu instituciju koja ima veliki značaj.

„Pre nekoliko godina kada se počinjalo, građani su mislili da pravo na ravnopravnost mogu da ostvare samo pred sudovima“, podseća Jankovići i ukazuje da je institucija Poverenice od tada imala na hiljade rešenih predmeta, da se o diskriminaciji u društvu otvoreno priča, i da nema političkog aktera koji bar načelno ne stavlja ravnopravnost kao temeljnu vrednost u svojoj agendi.

Poverenik za ravnopravnost ne može očekivati da će pobrati aplauze, niti taj posao radi da bi se nekome sviđao, već je organ koji treba da sačuva kredibilitet, da ukaže javnosti šta nije uredu, a da dodatno ne pojača tenzije i ne izazove nužne podele za i protiv, poručuje Janković.

„Recimo, dešavalo se da nam zamere zašto se nismo oglasili za nešto što traje – međusobne uvrede na društvenim mrežama, koje nisu diskrimnacija nego uvreda. Mi nismo nadležni za nekulturu i primitivizan, nego za govor koji je istovremeno nedopustiv i predstavlja diskriminaciju“, navodi sagovornica N1 i ističe da je najveći izazov bio da sačuva instituciju od ulaska u svakodnevni politički život, iako se ravnopravnost dotiče političkih problema.

„To nije dopušteno po našem zakonu, niti imate pravo da se bavite politikom. Ponosni smo što smo uspeli da sačuvamo instituciju od politizacije“, navodi ona.

Osvrćući se na nemire u SAD, ističe da smo mogli videti „šta može da uradi jedno koleno“ i da vapaj Džordža Flojda „ne mogu da dišem“ zaista pokazuje šta je diskriminacija. Zato je, kako kaže, važno reagovati na svaki pojedinani ispad, sporadični napad na Rome ili migrante, na ispisane kukaste krstove… Bez obzira što je reč o pojedinačnim slučajevima, reč je o nečemu što može dovesti do eskalacije, upozorava doskorašnja poverenica.

Iako je socijalna distanca prema Romima i migrantima i dalje najveća, u Srbiji nema dramatičnih izgreda, ističe Janković i podseća na jednu međunarodnu studiju koja pokazuje da građani Srbije imaju najpozitivnije asocijacije prema ljudima tamne kože od svih zemalja u Evropi.

Brankica Janković kaže i da je veoma srećna što je nedavno doneta prvostepena presuda u slučaju otpuštene radnice obolele od leukemije. Kako kaže, to je jasna poruka da je diskriminacija zabranjena i po osnovu zdravstvenog stanja.

Janković ne isključuje mogućnost da ponovo bude kandidat za funkciju Poverenice za ravnopravnost, ali ističe da o tome odlučuje Skupština Srbije.