Nastavak dijaloga Beograda i Prištine: Uskoro ponovo za stolom?

Vesti 05. jun 202017:31 > 17:31
N1

Nova kosovska vlada Avdulaha Hotija usvojila je program, a među glavnim ciljevima je obnavljanje dijaloga sa Srbijom. Zvanični Beograd čeka ukidanje trgovinskih barijera i poručuje da je spreman za razgovor. Brisel ponavlja da status kvo nikome ne odgovara.

U Prištini postoji čovek koji je već 48 sati na zadatku da ne skreće pogled sa Srbije. Spreman je da ukine Kurtijev reciprocitet, insistira da Brisel i Vašington budu jednako umešani, i želi lično da vodi dijalog sa Beogradom. Kosovski premijer Avdulah Hoti probudio je i srpsku koleginicu.

POVEZANE VESTI

„Nećemo biti, ako mogu tako da kažem, ni toliko bahati, ni toliko razmaženi da ćemo birati s kim ćemo da razgovaramo, tu smo, naš posao je da razgovaramo i razgovaraćemo. Ko će razgovarati? Mislim da ta odluka treba da se donese na nekom drugom nivou, svakako, ja sam spremna za bilo koje razgovore i ja ću svoju odgovornost da preuzmem“, rekla je Ana Brnabić.

U novom prištinskom i starom beogradskom premijerskom kabinetu, Brisel je prepoznao identičnu nameru – da se posle duge, duge pauze, napravi brzi iskorak.

„Mi ne namećemo plan odozgo, na dvema stranama je da pronađu sporazum koji je održiv i u skladu sa njihovim unutrašnjim stavovima i međunarodnim pravom. Status kvo situacija ne ide u prilog ni Beogradu ni Prištini, postoji potreba da se napreduje“, poručio je Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Haradinaj i Kurti su propustili šansu, koliko brzo će u pravljenju ključnog ustupka biti Hoti?

„Ja mislim s obzirom na sastav te vlade da će one biti ili ukinute ili suspendovane na neki rok, suspendova kažem zato što bi se verovatno na neki način izašlo u susret javnosti jer bi bilo nepopularno da se te takse koje je Kurti uveo tek tako ukinu“, rekao je Rasim Ljajić.

Koliko su realne najave da se bliži trenutak u kome će Srbija zvanično odustati od kampanje za povlačenje priznanja Kosova, a Priština od lobiranja za članstvo u međunarodnim institucijama?

„Mislim da ako počnu pregovori neće biti vremena za druge teme i Očigledno je da je potreban sporazum sa potpisima obe strane koji će imati neki rok implementacije, možda i duži rok godina, čak i deceniju. Ali u smislu početka stabilne normalizacije odnosa“, ocenjuje novinar Idro Seferi.

Specijalni predstavnik Brisela Miroslav Lajčak sprema ofanzivu – ovog meseca u obilasku Beograda i Prištine, kažu, priprema teren za nastavak dijaloga. A američki izaslanik Ričard Grenel već neko vreme ćuti.

Još od novembra 2018. nije bilo pogodnijeg trenutka za pitanje: šta je na stolu?