Živković: Mi smo se pomučili za potpise, to govori i mesto na listi

Izbori 2020 09. jun 202018:20 > 18:27
N1

Ovih dana u javnosti se vodi polemike da li su opozicione stranke i liste same sakuljale potpise građana za izlazak na izbore ili su u tome imale pomoć Srpske napredne stranke. Lider Nove stranke Zoran Živković rekao je za N1 da su se oni dosta pomučili da sakupe potpise, što prema njegovim rečima govori i 18. mesto na glasačkom listiću.

Živković kaže da je bilo dosta neobičnih stvari kod prikupljanja potpisa i kao primer naveo „Zavetnike“.

„Poništi im se sve, pa skupe za dva dana 10.000 potpisa. SNS ne može da skupi za dva dana 10.000, a da bude sve čisto“, kazao je Živković.

POVEZANE VESTI

On dodaje da je sakupljanje potpisa teško i komplikovano, a da Nova stranka nije mogla da ih sakupi za izbore u Vojvodini gde je, kako kaže, 6.000 potpisa kao 18.000 na republičkom nivou.

Kada je u pitanju učešće na lokalnim izborima u beogradskoj opštini Vračar, Živković objašnjava da su potpisi sakupljeni u fotofinišu. On je zahvalio onima koji su po pljusku u ponedeljak uveče došli da daju potpis kako bi lista koju čine Nova stranka, Pokret slobodnih građana i Socijaldemokratska stranka izašla na izbore 21. juna na toj opštini.

Kada je u pitanju rejting koji Nova stranka ima, Živković kaže da je prema podacima od pre desetak dana Novu podržavalo oko 2,7 odsto birača. To je prema njegovim rečima „dobra startna pozicija“.

„Mislim da ćemo uspeti sa dobrom kampanjom i jasnom pričom bez vratolomija i ludila, mislim da imamo šanse da pređemo cenzus“, rekao je Živković.

U slučaju da Nova stranke uđe u parlament u koaliciji za Zelenom strankom, sa kojom izlazi na izbore, lider Nove kaže da je njegov plan da posle izbora pozove ljude iz opozicije, bez obzira da li su bojkotovali izbore ili ne, da od 23. juna počnu da prave pripreme za predsedničke izbore. Živković ponavlja rečenicu koja se više puta čula ovih dana, a to je da se vlast u Srbiji menja na predsedničkim izborima i da je tako bilo od Slobodana Miloševića.

„Da je opozicija izašla na adekvatan način bilo bi mogućnosti možda i za pobedničku koaliciju“, rekao je Živković. Pošto nije, on sumnja da će sa Pokretom slobodnih građana moći da formira vlast.

„Budimo relani, ali moramo da se borimo da imamo u Skupštini i po lokalu temelj za borbu za sledeće važne izbore koji nas čekaju. To je tribina na kojoj možemo da ukazujemo na greške vlasti i to šta mi nudimo“, ističe Živković.

Govoreći o predizbornoj koaliciji sa Zelenom strankom, on kaže da je njihova specijalnost zaštita životne sredine, a da se Nova zalaže za „Sablju 2“. Živković objašnjava da „Sablja 2“ znači da policija i tužilaštvo u roku od dva meseca „dobiju odrešene ruke da rade svoj posao profesionalno, bez zabrane“.

„U ta dva meseca će biti rešeno ko je ubio Olivera Ivanovića, naćićemo sve detalje afere Krušik. Savamala i sve. Ne samo kako je rušenam već i kako se gradi i čije pare se peru tamo. Helikoter. Sve to može da se reši. Građani imaju pravo da znaju istinu o tome, a krivci moraju da završe tamo gde im je mesto, a to je zatvo“r, naglašava lider Nove.

Sve o predstojećim izborima čitajte na stranici Izbori 2020.