Đurđević: Kad Zavetnici uđu u Skupštinu niko neće moći da potpiše predaju Kosova

Izbori 2020 10. jun 202018:47 > 18:54
N1

Milica Đurđević Stamenkovski, nosilac liste Zavetnici na predstojećim parlamentarnim izborima, izjavila je za N1 da su politički protivnici pokušali da ih sputaju i pre izbora. Obećava da kada Zavetnici budu u parlamentu, niko neće moći da stavi potpis na predaju Kosova i Metohije.

Đurđević Stamenkovski je podsetila da je lista Zavetnika oborena dva meseca posle proglašenja, zbog čega su ponovo morali da pikupljaju 10.000 potpisa. Ocenilea je da je to presedan u istoriji srpskog parlamentarizma za koji krivi „duboku državu“.

Ključna pitanja za Zavetnike, kako je objasnila, su povratak ekonomskog patriotizma i suvereniza – odnosno da nema predaje Kosova niti bilo kakvog razgraničenja.

Podsetila je da je predsednik Aleksandar Vučić na Miroslavljevom jevanđelju položio zakletvu da neće predati Kosovo, a danas najavljuje da rešenje neće biti prijatno. Upitala je ko je aktuelni režim ovlastio da pregovara o razgraničenju i da to što dajemo nešto naše da bismo dobili tek deo nečeg našeg proglašavaju za pobedu.

Uverena je da je moguće povratiti suverenitet na Kosovu i poručuje da Zavetnici imaju ozbiljnu državotvornu strategiju, kao i da su geopolitičke okolnosti danas povoljnije nego 1999. kada je doneta Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN koja je, kako je istakla, sačuvala suverenitet Srbije na Kosovu.

Đurđević Stamenkovski je rekla i da Zavetnici 21. juna neće ostvariti pobedu u smislu smene vlasti, ali će ulaskom u parlament – u šta je uverena – biti glas običnog čoveka u Skupštini i sprečiti bilo kakvu šansu da iko stavi potpis na, kako je rekla, predaju Kosova.

Upitana s kim bi Zavetnici mogli da sarađuju, rekla je da daje reč da neće sklapati postizborne koalicije sa Srpskom naprednom strankom niti sa neoliberalnom opozicijom koja je učestvovala u prethodnoj vlasti.

„Mi sada izlazimo na izore da budemo čvrsta opozicija, i da se što pre raspišu novi izbori“, kazala je Đurđević Stamenkovski i pozvala građane da, kako je rekla, ne nasedaju na propagandu protiv Zavetnika, jer „oni koji pozivaju na izbornu apstinenciju, zapravo podržavaju režim“.