Insajderov serijal "Tačka": Stoji li Telekom iza Žeželjeve kupovine Kurira?

Vesti 10. jun 202020:25 > 20:27
N1, arhiva

Igor Žeželj vlasnik je i direktor firme Wireless media, u okviru koje posluje i firma Mondo Inc koja je vlasnik portala Mondo i Adria media grupe. Zbog saradnje koju je Mondo portal imao sa Telekomom, u javnosti se postavilo pitanje da li zapravo Telekom stoji iza kupovine Kurira, podseća Insajder u svom serijalu o slobodi medija - "Tačka".

Prošle godine samo je šturo saopsteno da je Igor Žeželj novi vlasnik Adria media grupe, u čijem sastavu posluje i Kurir. Žeželj je odbio snimanje za Insajder, ali su iz kompanije Monod Inc. odgovorili na dva od pet postavljenih pitanja, pisanim putem.

U odgovoru Insajderu navode da je Mondo portal komercijalni projekat, a Mondo Inc. firma koja je osnovana 2011. godine, i da ne treba zlonamerno mešati te dve stvari. Kako navode, nije nikakva tajna da je Mondo portal nastao kao zajednički komercijalni projekat Telekoma Srbije i Wireless media, i da je trajao od 2004. do 2018. godine.

POVEZANE VESTI

„Osnovni biznis model pri nastajanju je bio podela prihoda od prodaje sadržaja za mobilne telefone, koji je tih godina bio inovativan i unosan posao, dok su vesti na portalu imale ulogu stimulacije potrošnje tadašnjeg GPRS saobraćaja. Verujemo da zbog imena sajta Mondo i firme Mondo Inc. dolazi do zabune i da će ovo razgraničenje dovesti do prestanka nanošenja štete kompaniji Mondo Inc. kroz tendenciozne negativne objave u medijima tj. privrednim društvima koja oponašaju medije“, navodi se u odgovoru kompanije Mondo Inc.

Detalji o kupoprodaji Adrija media grupe, u okviru koje posluje Kurir, nigde nisu zvanično objavljeni, ali prema saznanjima koja su objavili pojedini mediji, iznos transakcije je 25 miliona evra, i on će se uplaćivati u narednih nekoliko godina.

Prema istraživanju TV N1, Žeželjeva firma Mondo Inc, koja je kupac Adria media grupe, imala je profit od samo 16.000 evra 2018. godine. Iz finanijskih izveštaja vidi se da je ta firma pre kupovine Adria medije primila avansnu uplatu od 10 miliona evra. U istoj godini je Telekom Srbija dao 17 miliona evra kratkoročnih avansa nepoznatim pravnim licima.

Na pitanja Insajdera da li je Telekom uplatio avans firmi Mondo Inc, kao i o navodima koje je objavila TV N1, umesto odgovora, u dopisu se navodi:

„Istraživanja N1 i njihova izveštavanja o našoj kompaniji su neobjektivna, tendenciozna i nedobronamerna, te smo na takva pitanja prestali da odgovaramo. Transakcija kupovine AMG izvršena je iz sredstava kompanije Mondo Inc. i vlasnika, uz potpuno poštovanje svih zakona i propisa. Mi smo 100 odsto privatna kompanija, čiji je krajnji vlasnik isključivo Igor Žeželj, sa kompanijom Telekom Srbija imamo komercijalno-poslovni odnos zasnovan isključivo na tržišnim principima.“

U međuvremenu je u vreme vanrednog stanja REM zasedao i dozvolio kompaniji Adria media grupa da posle štampanog i internet izdanja, pokrene i kablovsku televiziju koja će, bar za sada, biti dostupna preko državnog kablovskog operatera Telekom.