Rističević se pridružio krivičnom gonjenju Obradovića, istaknut odštetni zahtev

Vesti 11. jun 202012:08 > 19:01
N1

U nastavku predkrivičnog postupka protiv lidera Dveri Boška Obradovića i još trojice članova tog pokreta, zbog incidenta ispred Skupštine Srbije, izjave u tužilaštvu dali su narodni poslanik Marijan Rističević i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Rističević se pridružio krivičnom gonjenju Obradovića, i kako navodi njegov advokat, istakao je odštetni zahtev, dok se ministar Lončar nije pojavio pred novinarima.

Marijan Rističević i Zlatibor Lončar dali su izjave tužilaštvu kao oštećeni, a prema prijavi ministarstva unutrašnjih poslova koja članove Dveri tereti za nasilničko ponašanje ispred zgrade parlamenta 8. maja kada je Rističeviću pocepan sako. Rističević je za N1 imao samo kratku izjavu.

POVEZANA VEST

Advokat Rističevića ističe da su tužilaštvu predstavili snimke i fotografije incidenta.

„Već je sada potpuno izvesno da će doneti rešenje o sprovođenju istrage, da će biti podignuta optužnica protiv Obradovića na osnovu dokaza koji već postoje u tužuilaštvu i koje smo mi i danas priložili za nasilničko ponašanje i to iz stava dva, prema službenom licu, jer narodni poslanik ispred Skupštine i u Skupštini po našem zakonu ima status službenog lica“, kaže Svetozar Vujačić.

N1

Boško Obradović i ostala trojica članova Dveri na saslušanju krajem maja obacili su navode prijave navodeći da nije bilo fizičkog sukoba. Advokat Obradovića navodi da očekuje da prijava bude odbačena.

„Ovde se maltene na silu pokušava optužiti neko za krivično delo po službenoj dužnosti u ovom slučaju nasilničko ponašanje, a da bi jedno nasilničko ponašanje postojalo potrebno je da se između ostalog ostvare svi elementi bića krivičnog dela, a to je u ovom slučaju da je značajno ugroženo spokojstvo svih građana, odnosno da je došlo do težeg remećenja javnog reda i mira“, kaže Mihailo Lakčević. 

Nastavak potupka zakazan je za 24. jun, kada bi pred tužilaštvom kao svedok trebalo da se pojavi poslanik Marko Atlagić.

Narodni poslanici Dveri i njihove pristalice su tokom protesta ispred ulaza u Skupštinu Srbije nasrnuli na pojedine ministre i narodne poslanike.