DS i Stranka Makedonaca postigle sporazum o saradnji

Vesti 12. jun 202010:14 > 10:18
N1/arhiva

Demokratska stranka (DS) i Stranka Makedonaca Srbije saopštile su da su postigle sporazum o zajedničkom delovanju, a lideri dve stranke, Zoran Lutovac i Goran Ilijevski, obavezali su se na zajedničku borbu za slobodno društvo.

„Ideološki i programski smo bliske stranke socijaldemokratske orijentacije i zajedničkim delovanjem borićemo se za izgradnju društva socijalne pravde, tolerancije, vladavine prava i solidarnosti“, rekao je Lutovac.

Ilijevski je, prilikom potpisivanja sporazuma u četvrtak, naveo da su na prvom mestu dobri odnosi sa Severnom Makedonijom koje Demokratska stranka može da garantuje.

„Važan razlog je i zaštita prava makedonske nacionalne manjine, pre svega prava na nacionalni identitet i prava na upotrebu jezika koje je trenutno pod velikim znakom pitanja“, dodao je on.

U saopštenju se navodi da je DS odlučna u svojoj borbi za pravednu i tolerantnu Srbiju u kojoj se svi građani osećaju kao vredni članovi društva i niko nije na marginama.

„Bojkot je novi početak za Srbiju, a partnerstva koja sklapamo na tom putu samo nas čine odlučnijim i jačim“, navodi DS.