Đorđević naložio smenu direktora Centra za socijalni rad u Subotici

Vesti 12. jun 202011:34 > 13:06
Tanjug/Zoran Mirković

Ministar za rad Zoran Ðorđević naložio je nadležnom Pokrajinskom sekretarijatu da hitno donese odluku o smeni direktora Centra za socijalni rad u Subotici, zbog propusta u slučaju usvojenja trogodišnje devojčice.

POVEZANE VESTI

„Ja sam danas naložio dve stvari. Sektor za socijalnu zaštitu i brigu o porodici će tražiti od Pokrajinskog sekretara da hitno donese odluku o smeni direktora Centra za socijalni rad u Subotici i da porkrene odgovornost svih u lancu koji su upravo doveli do ovakvog slučaja“, rekao je Ðorđević za Tanjug posle sastanka sa usvojiteljima, porodicom Savić.

Savićima je oduzeta trogodišnja usvojena ćerka i pored pravosnažnog rešenja o usvojenju, pošto je utvrđeno da je Centar za socijalni rad u Subotici napravio grešku.

Posle osam meseci provedenih sa Savićima devojčica je vraćena u hraniteljsku porodicu iz koje je došla, jer je utvrđeno da je majka starija od deteta više nego što je to zakonom propisano.

Slučaj preuzima Ministarstvo

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će „posle niza propusta“ preuzeti od pokrajinske službe slučaj usvajanja devojčice.

Navodeći da je bilo „niza propusta, protoka vremena i neadekvatnog reagovanja nadležnih organa u Pokrajini“, ministar Đorđević je posle sastanka sa usvojiteljima rekao da će Ministarstvo taj slučaj rešiti što pre, „postupajući isključivo po zakonu, a prvenstveno u najboljem interesu deteta“.

Ministarstvo je prenelo da je Đorđević naložio da Sektor za socijalnu zaštitu i brigu o porodici uputi Pokrajinskom sekretarijatu zahtev za pokretanje postupka hitnog smenjivanja direktora Centra za socijalni rad u Subotici, i za utvrđivanje odgovornosti drugih koji su učestvovali u tom slučaju.