Hoti najavljuje vraćanje restrikcija zbog velikog broja zaraženih

Vesti 12. jun 202023:06 > 23:08
N1

Premijer Kosova Avdulah Hoti najavio je mogućnost ponovnog uvođenja mera prevencije, zbog velikog broja novih slučajeva zaraze koronavirusom.

„Na osnovu informacija koje smo danas dobili od NIJZ situacija je alarmantna. Ako se ne osvestimo da ostvarimo striktno preporuke zdravstvenih profesionalaca mi ćemo biti prinudjeni da vratimo mere koje su ranije bile i imaju za cilj zaštitu građana“, kazao je Hoti.

On je na konferenciji za medije zajedno sa ministrom zdravlja Armendom Zemajem i direktorom NIJZ Nasrom Ramadanijem, rekao da je uznemiren zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa.

U današnjem izveštaju Nacionalni institut javnog zdravstva Kosova (NIJZ) naveo je da je još 58 osoba pozitivno na kovid 19.

Prema rečima kosovskog premijera, odličan rezultat koji su do sada postigli zdravstveni radnici treba da se sačuva, ali da je značajno da se poštuju preporuke.

On je istakao da bi vraćanje prethodnih mera značilo kolaps privrede Kosova.

U izveštaju NIJZ novi slučajevi zaraza registrovani su u opštinama Kosovo Polje (12), Vučitrn, Priština (11), Mitrovica (10) i Vitina (12).

U opštini Vučitrn je danas pozitivno na koronavirus devet ljudi, u opštini Prizren troje, a jedan u opštini Orahovac.

Do sada su koronavirusom zaražene 1.384 osobe, izlečio se 921 oboleli, a umrlo je 31 pacijenata, koji su pored koronavirusa imali i druge hronične bolesti. Trenutno su aktivno bolesne 432 osobe, naveo je NIJZ.

Od 8. februara do danas u laboratorij NIJZ testirano je ukupno 17.934 osoba za koje se sumnja da su zaražene virusom SARS-CoV-2.

Sve o pandemiji možete čitati na stranici Koronavirus.