Privatne fotografije u medijima: Ko je zaštićen, ko nezaštićen, a ko "advokat"

Vesti 14. jun 202017:25 > 17:25
KRIK

Kao i prilikom objavljivanja prethodne fotografije Danila Vučića i vođe navijačke grupe "Janjičari" Aleksandra Vidojevića, i posle najnovije slike koju je objavio KRIK, predstavnici vlasti stali su u odbranu predsednikovog sina, ne baveći se time sa kim je u društvu, već isključivo napadima na nezavisne medije koje optužuju za crtanje mete. Reakcija iz vrha vlasti nije, međutim, bilo kada su provladinim tabloidima objavljivane privatne fotografije nezavisnih novinara ili opozicionih političara na osnovu kojih su dovođeni u spregu sa kriminalom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić za sebe kaže da ne štiti samo Danila Vučića, već svu decu i mlade u Srbiji. Odrasle, javne ličnosti, mogu da se, kaže, brane i same, ali i u tom poređenju napada na opozicione i vladajuće političare uspela je da napravi i podelu među novinarima.

Da li su pod premijerkinom zaštitom sva deca i mladi ili samo jedan mladić koji je više puta fotografisan sa ljudima koji imaju kriminalne dosijee?

POVEZANE VESTI

 „Nisam samo advokat Danila Vučića, trudim se da budem advokat i zaštitnik sve dece u Srbiji i svih mladih ljudi u Srbiji, to je moj posao. To je i moja negde privatna misija. Mislim da je to što se dešava Danilu Vučiću apsolutno neprihvatljivo i nedopustivo i nije pokazatelj zemlje kakvu mi želimo ili u kakvoj ja želim da živim. Eto, to je moj odgovor“, rekla je premijerka.

N1: A isto tako na naslovnim stranama je prikazivan i Stevan Dojčinović, Sergej Trifunović, Dragan Đilas, mnoge moje kolege… Pričamo o kontekstu.

Brnabić: Pričamo o mladim ljudima…

N1: Pričamo o građanima Srbije, Vi ste premijerka građana Srbije.

Brnabić: Da, da, jesam.

N1: Da li ćete se zauzeti za sve podjednako?

Brnabić: Zauzimam se uvek za sve.

„Ja nisam do sada zapazila da je premijerka branila svu decu, nisam zapazila da je branila i jedno dete zapravo, nije branila decu nas koje je ova vlast napadala, nije branila decu ljudima kojima su paljene kuće koji su premlaćivani, prisluškivani praćeni i tako dalje, dakle jako me raduje ako je ona sa svoje pozicije odlučila da i u okviru svojih ovlašćenja brani decu ali to je jedno veliko iznenađenje zbog njenog ponašanja od ranije“, navela je novinarka Tamara Skroza.

Slike novinara, opozicionih političara i svih koji na bilo koji način kritikuju rad predsednika Aleksandra Vučić i ukazuju na greške, kao po nepisanom pravilu, pojavljivale su se na naslovnim stranama provladinih tabloida. Njihove fotografije, kojima se diskredituju ili se pomoću nih pravi sprega sa kriminalom, pokazivane su i na konferencijama za medije vladajuće stranke.

„Danilo Vučić je očigledno privilegovani član društva zato što mu je otac to što jeste, svi ostali koji su bili fotografisani, svi ostali koji su bili razvlačeni po tabloidima i svi čije su fotografije predstavljene u potpuno pomerenom i pogrešnom kontekstu – za njih pravda i ljudska prava nikada nisu važila“, istakla je Skroza.

„Vidite, ne reagujem možda za Sergeja Trifunovića, ali ne reagujem ni za Mladena Šarčevića, on čovek može sam da se brani. Ne reagujem za Stevana Dojčinovića, ali ne reagujem isto tako ni kad napadnu Vučićevića. Ne reagujem ljudi, oni su odrasli ljudi, mogu da se brane, bave se javnim poslovima. Zašto bih reagovala, pa nisam ja ni mama, ni tata“, rekla je još Brnabić.

Kao i za fotografije Andreja Vučića sa kontroverznim biznismenom sa Kosova Zvonkom Veselinovićem, tako i za slike predsednikovog sina sa navijačima, u vladajućoj stranci tvrde da su napad na porodicu, a ustvari direktan napad na Aleksandra Vučića.

„Svi znaju ko napada predsednikovog sina i ko napada predsednika. Kako znaju? Pa tako što oni otvoreno pišu o tome da je on mladić povezan sa mafijom, što je laž i nema veze sa istinom. To je istina da se ne pravimo ludim, vi znate i ja znam“, govori premijerka.

N1: Ja ne znam, zato vas pitam ko?

Brnabić: Evo možete da sednete i napravite spisak svih onih koji su povezivali Danila Vučića sa mafijom.

N1: Znači nećete da nam imenujete?

Brnabić: Ima ih mnogo, ne želim nekoga da izostavim, ali je lako, uradite gugl pretragu.

N1: Ako je lako, što nam ne kažete?

Brnabić: Ne želim nikoga da izostavim.

U pretrazi po guglu, kako savetuje premijerka, može se videti da su se nezavisni mediji bavili fotografijama predsednikovog sina jedino kada je bio u društvu sumnjivih ličnosti. A, prema fotografijama, u društvu vođe navijačke grupe Aleksandra Vidojevića našao se četiri puta, prvi put na Svetskom prevenstvu u Rusiji 2018. godine.