RIK odbacio 333 "pandemija prigovora" birača

Izbori 2020 14. jun 202021:25 > 21:30
Izvor: N1

Republička izborna komisije odbacila je kao neblagovremene 333 prigovora birača na rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji nakon vanrednog stanja, za parlamentarne izbore koji su raspisani za 21. jun 2020. godine.

Nakon spajanja svih tačaka u jedan postupak, predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je izjavio da je više stotina, kako ih je nazvao „pandemija prigovora“, podneto nakon što je prošlo više od 24 sata od oglašavanja nastavka izbornih radnji.

U Radnu grupu za posmatrače izbora primljeno je više stotina članova, najviše predloženih iz nevladinih organizacija poput Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i organizacije „Građani na straži“.

Odobreno je i prisustvo posmatrača koje je predložila Delegacija EU u Srbiji, kao i iz ambasada Belgije, Francuske, Italije, Austrije, Australije i Švedske.

Tokom sednice je rečeno da su zdravstveni centri Novog Pazara i Tutina apelovali da se za izbore obezbedi više hiljada zaštitnih maski i rukavica, zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

U saopštenju se navodi i da je na 149. sednici RIK-a izmenjeno rešenje o određivanju biračkih mesta za parlamentarne izbore, kao i Odluka o obrazovanju Radnog tela RIK u gradskoj opštini Novi Beograd.

Sve o predstojećim izborima čitajte na stranici Izbori 2020.