S koliko novca građani finansiraju poslanike, Šormaz kaže – demokratija košta

Vesti 15. jun 202018:54 > 19:31
N1

Građane Srbije je u prethodne četiri godine rad narodnih poslanika koštao skoro dve milijarde dinara. Najviše novca isplaćeno je za plate i naknadu za gorivo, saopštio je Centar za istraživačko novinarstvo. Pojedini poslanici odgovaraju da je srpski parlament po pitanju zarada najjeftiniji u Evropi, ali ne demantuju navode da ima zloupotreba u korišćenju tog novca.

Poraslo dete, osamostalilo se, ali i dalje košta. Koliko? Recimo, od početka 2016-te narodnim poslanicima Elviri Kovač i Draganu Šormazu isplaćeno je više od 10 miliona dinara. A na kraju spiska sa imenima još 400 njihovih kolega, podvučena crta i cifra od gotovo dve milijarde dinara za pun mandat rada.

Plate – više od 1 milijarde dinara

Gorivo – oko 290 miliona dinara

Službena putovanja (inostranstvo) – 102 miliona dinara

Iznajmljivanje stanova i hotelskih soba u Beogradu – 6,3 miliona dinara

U bazi Centra za istraživačko novinarstvo vidi se da je najveći deo novca potrošen na plate i dodatke, zatim na naknadu za gorivo, smeštaj za one koji ne žive u Beogradu i službena putovanja u inostranstvo.

POVEZANE VESTI

To kako su se poslanici pokazali u svom radu, nema potrebe i nećemo komentarisati, pitali smo ih jesu li preplaćeni ili nedovoljno plaćeni?

„Znate šta, ako pričamo o novcu, onda šta god ja da kažem rogovi će mi izaći, da li je mnogo ili malo zavisi šta hoćete od parlamenta. Demokratija košta, ja sam to rekao ovde pa je neko dobacio – pa šta? Znate, mi smo najmanje plaćeni parlament u Evropi“, kazao je Šormaz.

„Ako javnost, ako institucije, ako političke stranke smatraju da je to puno i da složenost posla ne zahteva ni to nešto manje od dve prosečne zarade u Republici, neka donesu zakon i biće tako“, rekla je poslanica Gordana Čomić.

Interesantan podatak je i taj da su za troškove poslanika koji se nijednom iz klupe nisu obratili građanima izdvojeno gotovo 45 miliona dinara. U CINS kažu da je, ipak, najdiskutabilnija stavka – gotovo 300 miliona dinara, ne računajući porez, potrošenih na prevoz i parking.

„Niko od njih ne mora da pravda te troškove, ja kad odem na put, donesem račun i dobijem nadoknadu, oni ne moraju, samo potpišu izjavu. Dakle neko iz Subotice, ali je tog dana došao iz Novog Sada, a dobiće novac kao da je došao iz Subotice, za četiri godine dosta, otkrili smo neke zloupotrebe, pisaćemo o tome, ali postoji problem jer nema dokaza, da li je neko zloupotrebio ili ne, ne znamo, jer nema računa“, izjavila je Teodora Ćurčić iz CINS-a.

A šta kažu poslanici – ima li među njima onih koji zloupotrebljavaju budžet koji im je namenjen.

„Bilo kakav komentar bi bilo ogovaranje ljudi, oni imaju svoje ime i prezime i odgovaraju ta svoje postupke“, kazala je Čomić.

„Moguće je da ima, sad opet, pitanje je koliko je toga, ja zaista ne znam“, rekla je Čomić.

Prikupljanje ovih podataka trajalo je mesecima, iako bi precizan račun trebalo da bude dostupan javnosti u svakom trenutku. Novinarima CINS-a iz Skupštine jedino nisu dostavljeni troškovi predsednice Maje Gojković.