Grenel: Staju kampanje Beograda i Prištine, sastanak 27. juna u Beloj kući

THOMAS KIENZLE / AFP

Specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel objavio je na Tviteru da je dobio uverenja od vlada Kosova i Srbije da će privremeno zaustaviti kampanju povlačenja priznanja, odnosno zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se 27. juna sastali u Beloj kući.

„Sjajne vesti! Dobio sam uveravanja od vlada Kosova i Srbije da će privremeno zaustaviti kampanje povlačenja priznanja i zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama kako bi se susreli u Vašingtonu, u Beloj kući 27. juna i raspravljali o dijalogu“, naveo je Ričard Grenel.

Istakao je da će se, ako neka od strana ne bude zadovoljna razgovorima 27. juna, vratiti na status kvo.

„Kao što smo uporno govorili, moramo najpre da obezbedimo ekonomski rast. To je fokus. Radujem se ovim razgovorima“, naveo je Grenel.

Nekoliko minuta kasnije, na Tviteru se oglasio i kosovski predsednik Hašim Tači.

„Vođstvo i podrška SAD su ovek bili odlučujući za prosperitet Kosova. Stoga, pozdravljam poziv da se nastavi dijalog o normalizaciji odnosa pod vođstvom specijalnog izaslanika predsednika Trampa“, objavio je Tači.

EU bez komentara

Portparolka Kancelarije Evropske unije u Prištini Dinka Živalj nije želela da komentariše objavu američkog diplomate Ričarda Grenela da će se predstavnici Srbije i Kosova sastati u Beloj kući 27. juna.

„Ne komentarišemo aktivnosti drugih“, rekla je Živalj, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Živalj je navela da će specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak „sutra biti u Prištini da razgovara o modalitetima“ i da „donosi sa sobom datume za obnavljanje dijaloga u kojem posreduje EU“.

„To je proces koji je doneo konkretne rezultate građanima Kosova od samog početka“, dodala je Živalj.

Lajčak je danas trebalo da stigne u Prištinu, ali mu je otkazan let.